На 25-ти април на космодрума Байконур пристигна успешно самолетът “АН-124-100

...
На 25-ти април на космодрума Байконур пристигна успешно самолетът “АН-124-100
Коментари Харесай

Космическата обсерватория на Русия и Германия Спектр-РГ пристигна на космодрума Байконур

На 25-ти април на космодрума Байконур дойде сполучливо самолетът “АН-124-100 ” с галактическата астрофизична обсерватория на Русия и Германия “Спектр-РГ ”. Започва подготовката за изстрелване, което би трябвало да стане факт на 21-ви юни тази година благодарение на съветска ракета “Протон-М ” и ускорителен блок “ДМ-03 ”. 

Напомням на читателите, че  “Спектр-РГ ” ще учи космоса в рентгеновия диапазон на електромагнитния набор. Обсерваторията се състои от два телескопа: ART-XC, основан от Русия, и eROSITA, основан от Германия. Космическата платформа, към която телескопите са прикрепени, съставлява модифицирана сателитна платформа “Навигатор ”, издигната от руското дружество Неправителствени организации “Лавочкин ”. Първоначално изстрелването на “Спектр-РГ ” бе планувано за 2013-та, само че след това бе отсрочено за 2016-та, 2017-та, 2018-та и чак в този момент стартира подготовката за пуск през 2019-та година.

Обсерваторията би трябвало да бъде изведена в точката на Лагранж L2 от системата “Земя-Слънце ”, на разстояние от към 1.5 милиона километра от Земята. Това значи, че “Спектр-РГ ” е първата научна задача след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, която е ръководена от Русия и която ще доближи до междупланетното пространство, стига да е сполучлива.

Инфо: Роскосмос 

На фотографията: товарният аероплан “АН-124-100 ” доставя “Спектр-РГ ” на Байконур. Снимка: Роскосмос 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР