На 25 октомври, петък, от 11 часа в Гранитна зала

...
На 25 октомври, петък, от 11 часа в Гранитна зала
Коментари Харесай

Съветът за икономически анализи с позиция за демографските предизвикателства пред икономиката

На 25 октомври, петък, от 11 часа в Гранитна зала на Министерския съвет ще бъде показан разбор на Съвета за стопански разбори на тематика „ Демографски провокации пред българската стопанска система “. Автори на проучването са членовете на Служба "Информация и архив" (на МВР) Калоян Ганев, Георги Камбуров, Георги Кочарков, Пламен Ненов и Ралица Симеонова-Ганева, както и Елица Димитрова от Института за проучване на популацията и индивида на Българската академия на науките.

България е изправена пред съществени демографски провокации, които пораждат голям брой публични полемики по отношение на националното богатство и вероятностите за развиване на страната. От началото на 90-те години на 20-ти век популацията е намаляло с към 2,5 милиона души, което се дължи както на световни трендове като спад в раждаемостта и застаряване на популацията, по този начин и на характерни за страната фактори.

Икономическите резултати от тези демографски трендове са обилни. Анализът демонстрира, че след 2009 година демографията оказва мощно негативно въздействие върху растежа на Брутният вътрешен продукт, като междинният негативен резултат е към 0.9 процентни пункта на година. Това съставлява към 45% от междинния годишен ритъм на повишаване на Брутният вътрешен продукт за интервала 2010-2021 година Отрицателният резултат се дължи основно на емиграцията и измененията във възрастовата конструкция на популацията. В бъдеще, без смяна в икономическите условия и политики, има риск този негативен резултат да продължи, а след 2035 година даже да се ускори заради ускорение на застаряването на популацията.

За да се отговори на тези провокации е належащо използване на смесен метод, предполагащ както директни, по този начин и обезщетителни политики. Директните политики могат да включват както ограничения с дълготрайно деяние като стимулиране на раждаемостта и възстановяване на здравния статус на популацията, по този начин и такива с по-краткосрочен резултат, свързани с ръководство на миграционните процеси. | БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР