На 25 май 1927 г., в САЩ е сглобен последният

...
На 25 май 1927 г., в САЩ е сглобен последният
Коментари Харесай

Колата милионер цената на която производителят постоянно намаляваше - видео

На 25 май 1927 година, в Съединени американски щати е съединен последният образец от именития Ford Model T. Той е прочут с това, че десетилетия наред остава най-популярният лек автомобил, създаван на планетата. От 1908 година до прекъсването на производството са създадени повече от 15 милиона такива коли. Но това не е всичко - Ford T е първият автомобил в света, сглобяван на поточна линия.

Идеята за основаването на тази кола идва на Хенри Форд след комерсиалния неуспех на два много по-големи и скъпи модела: Ford B и Ford K. И той взема решение, че е належащо да се създаде изцяло друга кола, предопределена за всеобщия покупател - доста елементарна, евтина и в това време надеждна.

Противно на общоприетото мнение, самият Хенри Форд не е взел участие в работата по този автомобил. Той се занимава с нещо друго - тактиката за развиване на компанията. Главният дизайнер Чайлд Харолд Уилс и инженерът Джоузеф Галамб са работили непосредствено върху модела.



Колата става такава, каквато е замислена. Тежи малко - 570 кг, според от тялото. В същото време има здрава рамка, направена от висококачествена ванадиева стомана и също огромен луфт. Всичко това й разреши да работи сполучливо по черни пътища в Америка. И още едно преимущество: увеличеният запас на мотора с 20 конски сили, защото имаше ниско съответствие на компресия.

Е, в случай че някой различен възел се счупи, той елементарно е можел да бъде сменен с нов. Между другото, това постоянно се оказва по-евтино от ремонта на остарелия, а разковничето е в ценовата политика на Ford. Трябва особено да се подчертае, че новите коли Ford T също са доста евтини. И в това време цената им понижава с времето. И по този начин, през 1908 година колата коства минимум 825 $, след това става 360 $, а през 1925 година единствено 290. Тази сума е изкарвана приблизително от служащ единствено за един месец.

Следователно търсенето на коли Ford T пораства като на квас и надлежно производството се уголемява. Ако през 1909 година са създадени 17 771 автомобила, то през 1913 година - 202 667 бр. През 1916 година производството надвишава половин милион - 501 462 единици, а 1923 година е в действителност рекордна година - 1 817 891 автомобила. Ето за какво не е изненадващо, че с помощта на Model T Хенри Форд стана един от най-богатите хора в Съединени американски щати.

Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР