На 25 декември миналата година беше даден старт на една

...
На 25 декември миналата година беше даден старт на една
Коментари Харесай

Една година по-късно: Кои са най-важните постижения на космическия телескоп „Джеймс Уеб“

На 25 декември предходната година беше даден старт на една от най-амбициозните задачи в историята на галактическите проучвания – тази на телескопа „ Джеймс Уеб “. Той е дело на взаимните старания на НАСА и галактическите организации на Европа и Канада. Апаратът към този момент направи редица изображения на обекти, намиращи се на голямо разстояние от нас – в това число на галактики, основани малко след Големия гърмеж. Какво съумя да реализира „ Джеймс Уеб “ през миналата година? По тематиката разговаряхме с доктор Николай Николов от Научния институт за галактическия телескоп в Балтимор, Мериленд.

Д-р Николов, кои бяха най-големите провокации пред „ Джеймс Уеб “ през миналата година?

Измина една година от изстрелването на галактическия телескоп „ Джеймс Уеб “, най-чувствителната и съвременна обсерватория за проучване на Вселената, с която човечеството в миналото е разполагало. С диаметър на основното огледало от цели шест метра, безоблачен щит с размер на тенис корт и четири научни прибора, прегънат плътно, сходно на оригами, телескопът беше сполучливо изведен до крайната си дестинация. След овакантяване на земната атмосфера, половината от първата година мина в интензивни настройки и проби. Научни данни са събирани едвам половин година, тъй че значимите открития занапред предстоят.

“Go, Webb! ”

Twenty-seven minutes after its launch on Christmas, the James Webb Space Telescope — the most expensive scientific instrument ever sent into space — was released to fly on its own, soaring through the sky at more than 21,000 mph.
— CBS News (@CBSNews)
Две от най-големите провокации пред задачата бяха безаварийното разгръщане на телескопа и настройването на осемнадесетте шестоъгълни сегмента от основното огледало, тъй че дружно да концентрират светлината от дадена звезда в обща точка. Почти всички процедури бяха репетирани неведнъж на Земята, само че съществуваше прочут риск задачата да бъде застрашена, да вземем за пример от щета при разгъването на даден детайл или неспособност за конфигуриране на сегментите.

Проведени бяха и тествания на обособените режими на работа, с цел да се удостовери качеството на телескопа и приборите посредством разбор на наблюдения, изображения и спектри на галактики, звезди, екзопланети, както и на Юпитер. Всички наблюдения потвърждават, че откакто се е охладил до единствено три градуса над безспорната нула, телескопът работи по-добре от предварителните упования.

Our view of the universe just expanded.

This first image from NASA’s James Webb Space Telescope unveiled Monday is brimming with galaxies and offers the deepest look of the cosmos ever captured:
— TIME (@TIME)
По ваше мнение, кои са най-впечатляващите изображения, направени от „ Джеймс Уеб “ до този миг?

За да се показват опциите на новия телескоп, беше изработен асортимент от обекти и полученото изображение на всеки от тях впечатлява с разнообразие от фини елементи. Едно от тези изображения разкрива куп от елиптични галактики, светещи в бяла светлина (SMACS 0723), на фона на поле от червеникави галактики, чиито форми наподобяват мощно разкривени в резултат на така наречен резултат на гравитационната леща. Свързани от гравитацията в галактичен куп, светещите в бяла светлина сферични обекти изкривяват изображенията на фона на галактики, отдалечени на голямо разстояние зад тях. Комбинираната маса на по-близките галактики, дружно с невидимата тъмна материя в тях, работи като великански телескоп, създаващ увеличени, изкривени и като че ли огледални изображения. Виждаме обекти, разтеглени в арка, която в действителност е смесен двоен облик на една вселена - единият е същински, а другият е огледален.

Не всички галактики имат отражение, някои са мощно разтеглени, а други са разсеяни от взаимоотношение с други, близки в пространството обекти, оставящи потоци от звезди зад себе си. „ Джеймс Уеб “ усъвършенства детайлите, които могат да се видят в това поле и оказва помощ да бъдат измерени възрастта и масата на тези отдалечени галактики. Това ще способства за подобряването на компютърните модели на обектите, съществували в ранните стадии от развиването на Вселената. Заедно с идните наблюдения, „ Джеймс Уеб “ ще помогне да се откри по какъв начин са се появили и развивали галактиките и са били формирани по-големите спирални такива, като Млечния път, да вземем за пример.

The James Webb Space Telescope released on Wednesday a new view of the cosmic landscape called the Pillars of Creation.
— The New York Times (@nytimes)
Вие имате принос за първото наблюдаване на откъс на екзопланета, осъществено от „ Джеймс Уеб “. Разкажете ни малко повече за това.

За да се показват качествата на „ Джеймс Уеб “ да изследва атмосферите на екзопланети, беше следен откъс на обекта WASP-96b с прибора NIRISS. Възниква въпросът за какво беше подбрана тъкмо тази композиция от уред и екзопланета. От всички спектрографи на борда на телескопа, само NIRISS има режим, профилиран за сходни наблюдения.

Изборът на WASP-96b пък се дължи на доказателства, че атмосферата на тази екзопланета, солидна като Сатурн, е най-вече безоблачна при наблюдения по време на откъс. Водени от мен проучвания на WASP-96b благодарение на телескопите Very Large и Hubble Space Telescopes (VLT и HST) през 2017 и 2018 разкриха съществуване на натрий, калий и вода в атмосферата ѝ и съвсем цялостно неявяване на облаци. Именно затова, през 2022 година комисия, формирана от представители на НАСА, избра WASP-96b за първо научно наблюдаване с „ Джеймс Уеб “.

The James Webb Telescope captured a glimpse of WASP-96b, a gas giant planet orbiting a sun-like star 1,120 light-years from Earth. Its mass is more than that of Saturn but only about half as much as Jupiter’s, and it has clear skies.
— The New York Times (@nytimes)
В най-кратък период бяха събрани и оценени спектрални наблюдения, които не са лесни за обработка. Предварителните резултати потвърдиха съществуването на вода в атмосферата на екзопланетата, само че и наличие на облаци. Това несъгласие се оказа неприятно разследване от късите периоди за разбор на наличните данни. С вярната калибровка, нов разбор ясно сподели, че спектърът от NIRISS е еднакъв с тези от VLT и HST и атмосферата на WASP-96b въпреки всичко е безоблачна.

Един от въпросите, който доста хора си задават, е дали „ Джеймс Уеб “ ще открие доказателства за съществуването на живот отвън рамките на нашата планета. Какво смятате вие?

Откриването на сходни доказателства би имало голямо влияние както върху метода, по който възприемаме Вселената, по този начин и върху нашата лична ценностна система. Вече са ни известни няколко хиляди екзопланети. Успяваме да научим откъслечни елементи за атмосферите на най-големите от тях, състоящи се от газ без твърди повърхности, защото са по-лесни за проучване. Очаква се в скоро време „ Джеймс Уеб “ да реализира първи триумфи в характеризирането на атмосфери на обекти, сходни по маса и размер на Земята. Проблемът е, че множеството екзопланети от земен вид, които са открити досега, са прекомерно горещи и не попадат в така наречен обитаема зона. Става въпрос за област към дадена звезда, в която, в случай че се сложи вода на сходна екзопланета, тя би останала в течно положение.

Hear that?
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР