На 24 октомври от 17. 30 часа в кино ИКАР“

...
На 24 октомври от 17. 30 часа в кино ИКАР“
Коментари Харесай

Община Добрич и Информационен център на министерството на отбраната представят филма „ПЪРВИЯТ“ за Борис Георгиев – Моката

На 24 октомври от 17. 30 часа в кино „ ИКАР “ Община град Добрич и Информационен център на министерството на защитата показват кино лентата „ ПЪРВИЯТ “ с режисьор и сценарист Николай Чадаров и оператор Петър Георгиев.

Това е филм за живота на първия български медалист от Олимпийски игри Борис Георгиев-Моката.

На 2 август 1952 година България се подрежда измежду международните народи, съумели да запишат името си в листата с олимпийски медалисти. Това става допустимо, откакто боксьорът Борис Георгиев-Моката печели бронз на игрите в Хелзинки в категория до 75 кг.

Борис Георгиев-Моката е роден през 1929 година в Добрич. В боксовата си кариера многократният републикански първенец и притежател на купа „ Странджа “ записва 289 мача, 54 от които на интернационалния кръг. През 1987 година спортистът е почетен със Сребърната огърлица на Международния олимпийски комитет МОК за заслуги към олимпийското придвижване. Тя му е връчена от тогавашния президент на организацията Хуан Антонио Самаранч. Именитият боксьор е отличен и с медал „ Стара планина “. През 1996 година е почетен със званието Почетен жител на град Добрич. Моката си отива от този свят през януари 2017 година, на 87-годишна възраст.  
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР