На 24 октомври 1872 г., по-малко от месец след извършването

...
На 24 октомври 1872 г., по-малко от месец след извършването
Коментари Харесай

Арестуван е Димитър Общи

На 24 октомври 1872 година, по-малко от месец след осъществяването на Арабаконашки грабеж, след полицейско гонене и изменничество, в село Чериково е хванат основният основател на офанзивата против турската хазна - Димитър Николов-Общи.

Организацията на обира Общи прави дружно с Тетевенския частен революционен комитет. На 22 септември 1872 година се ограбва турската пощенска кола, пренасяща данъчните приходи от Ботевград към Тетевен. В ръцете на съзаклятниците попадат 125 000 гроша, с които се планува да бъде закупено оръжие за организацията. Макар обирът да е сполучлив, се трансформира в неуспех, защото доста от участниците са хванати, в това число и самият Общи.

Той е изправен пред Софийската изключителна следствена комисия. Подведен от голямото си самомнение, желае да приказва със султана. Дава показания и вероятно воден от вярата, че ще успее да даде политически темперамент на процеса, прави съществени разкрития. Разкрива Васил Левски и комитетите в региона Ловеч-Тетевен-Орхание-София. Изброява двадесет и две селища с настоящи комитети или единични съидейници.

Осъден е на гибел посредством обесване. Присъдата е изпълнена на 10 януари 1873 година в град София. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР