На 24 ноември Православната църква почита света великомъченица Екатерина. Според

...
На 24 ноември Православната църква почита света великомъченица Екатерина. Според
Коментари Харесай

Почитаме света Екатерина

На 24 ноември Православната черква уважава света великомъченица Екатерина. Според житието ѝ, тя съумява да притегли към християнската религия дамата на тогавашния император и се слави като една от най-образованите за своето време. Според преданието Екатерина била щерка на Конт, шеф на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. 

Майката на Екатерина, скрито изповядвала християнството, я изпраща при един аскет, който я посвещава във вярата.

Преданието споделя, по какъв начин Екатерина се е срещнала с тогавашния император (вероятно Максимиан, Максимин II, или Максенций). Тя се е пробвала да го убеди, че прави неточност като преследва християните. Екатерина съумява да притегли към християнската религия дамата на императора и доста мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, след това убити и оповестени за мъченици. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, само че не могли да я отклонят от Христовата религия и те самите повярвали и били наказани и изгорени живи.

Императорът заповядва, обаче, да я хвърлят в пандиза. Бита е с волски жили, обезобразена, хвърлена в тюрма, Екатерина търпяла апетит, страдала и най-после я посекли с меч в 305 година.

Ангел Божи отнесъл тялото ѝ на планина Синай, където по-късно е издигнат манастир. След повече от два века братята от Синайската обител намерили главата и едната й ръка и пренесли светите мощи в храма, който се намира в тяхната света обител.

В българската национална просвета денят на св. Екатерина се уважава най-много в Южна България. В Пловдивския край се има вяра, че тя защищава децата от заболявания, най-много от шарка.

Според традицията, майките на дребни деца рано заран омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива " за Баба Шарка ".

В Родопската област (Средни Родопи) светицата се уважава срещу тежки заболявания и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, тъй като се има вяра, че в случай че се порежат, раната няма да зарасне.

В Странджанския край, Източна Тракия и измежду преселниците от Беломорието на деня на св. Катерина се чествал срещу мишки (т. нар. Миши празници). Там дамите също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с тиня и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), с цел да " замажат и затворят очите " на мишките.

Имен ден през днешния ден честват Екатерина, Катерина, Катя, Тинка, Катина, Тина и Катрин.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР