На 24 май от 13.00 на стълбите на ул. Дръзки“

...
На 24 май от 13.00 на стълбите на ул. Дръзки“
Коментари Харесай

Уникален фестивал започва утре във Варна

На 24 май от 13.00 на стълбите на ул. " Дръзки “ във Варна ще се организира откриването на БУНА - най-големият фестивал за образно изкуство в България. Фестивалът ще бъде открит от патрона на фестивала господин Юлиан Попов (Министър на околната среда и водите от кабинета на акад. Денков), както и инж. Петър Димитров – длъжностен министър на околната среда и водите. Специални посетители на фестивала ще бъде и кметът на Варна Благомир Коцев.

Втората част на откриването ще се организира в 19.30 в ReBonkers, ул. " Барутен Погреб “ 4.

Тази година фестивалът включва 67 събития, 188 актьора и 27 местоположения и ще се организира от 24.05 до 02.06. На уеб страницата на www.bunavarna.com има цялостна стратегия. Повечето събития са безвъзмездни и със свободен достъп.

Куратори на тазгодишното издание са Ирина Баткова (куратор на Българският павилион на 59-то Венецианско Биенале) и образният актьор Александър Вълчев - куратор на намесите в градска среда в програмата на фестивала.

Тази година във фестивала се включват всички частни и общински галерии в град Варна, Регионален исторически музеи и голям брой попъп пространства, ситуирани в историческия център на Варна и артистичния квартал " Таляна “. Морският бряг също ще бъде обживян от 2 съоръжения – " PURE “ на Кристиян Бакалов и “Досег " на колектива Богомил Иванов и Илиана Григорова.

Ключови изложения за конгрес БУНА са кураторската галерия на Ирина Баткова в ReBonkers и групова галерия на Институт за модерно изкуство - София, РЦСИ Топлоцентрала показва сериозния план “Влачугане " на Мартина Вачева в РИМ Варна, а планът за аугемнтирана действителност на Gallery Gallery ще разпръсне своите цифрови произведения из цяла Варна. Други участници със лични изложения в програмата са Арт Галерия Ларго, Калоян Илиев - КОКИМОТО, Антония Колева - НИТРА, ReBonkers, Галерия Depoo, Сдружение Еклектик, Галерия Аросита, Галерия Наратива, Feministas Futuristas, sold out design/ untiled gallery (Берлин), Галерия DOZA, U10 (Белград), Цех 12, Bobbina Cultural Space and Artists at play, Арт изложба Le Papillon, A&G Art Meeting, Сдружение Форум за образни изкуства (Букурещ), Little Bird Place, както и групова галерия на варненската модерна сцена, курирана от артистичния шеф на БУНА - Ралица Герасимова. Във форума вземат участие и създателите на Българския павилион от тазгодишното 60-то Биенале за модерно изкуство във Венеция, които ще показват своята работа в полемика на 1-ви юни.

Из градските пространства на Варна публиката ще преживее смели и провокативни намеси от създателите Лъчезар Бояджиев, Симеон Симеонов, Елена Димитрова и София Димова, курирани от Александър Вълчев. ПУНТА и ПОСТА ще покажат нова работа на Иван Мудов, показана също в обществено пространство. Предвидени са и голям брой полемики, прожекции и музикални участия на актьори от авангардната сцена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР