На 24-и февруари в пет часа сутринта Женя Сирик е

...
На 24-и февруари в пет часа сутринта Женя Сирик е
Коментари Харесай

Женя от Киев: ``Да си украинец - това е да си свободен`` |

На 24-и февруари в пет часа сутринта Женя Сирик е в Киев. Събужда я телефонно позвъняване. Неин другар ѝ оповестява, че се е случило най-лошото - войната е почнала. 26-годишната украинка споделя, че тя и приятелите ѝ били готови - допускали, че бомбардировките могат да стартират напълно скоро. " Имахме коли с цялостни резервоари и проект къде да потърсим леговище. "

Младата жена и околните ѝ прекарват още няколко дни в Киев, преди да изоставен столицата, в която сирените, подканващи хората към бомбоубежищата, към този момент са се трансформирали в всекидневие, споделя.

Път с една посока

" Тръгнахме към Полтава, тъй като ни се струваше, че там ще е по-безопасно. Градът обаче е покрай Харков, където сраженията бяха изключително яростни. " След пет дни в Полтава вземат решение да изоставен и този град. " Майка ми ме разсъни и сподели, че тръгваме на запад. Качихме се в колата - майка ми, аз и брат ми, баба ми и дядо ми. В този миг никой от нас не осъзнаваше, че в действителност ще напуснем Украйна. " Женя споделя, че фамилията ѝ просто се отправило към западната част на страната - без ясна посока. " Пътуването беше тежко и постепенно. Когато стигнахме до Западна Украйна, към този момент бяхме решили, че ще минем границата и ще отидем в Германия, където живее чичо ми - до такава степен успяхме да стигнем след цели седем дни. "

Сега живеят в град Фулда, в немската провинция Хесен. Само бащата на Женя е останал в Украйна. Той не може да напусне страната, само че тя споделя, че даже да можеше - не би го направил. Чуват се всеки ден по няколко пъти. " Освен всичко останало, едно от най-трудните неща за него там е самотата. Затова се опитваме да го поддържаме оптимално от разстояние ", споделя Женя.

Руската експанзия прекатурва живота

Шокът от това, че в родината ѝ към този момент два месеца се води безскрупулна война последователно отстъпва място на тъгата, която Женя се пробва да пребори, като оказва помощ както може от отдалеченост. Докато живее в Киев, тя работи като фиксър за интернационалните публицисти (т.нар. фиксъри са локални хора, постоянно публицисти, които са наемани от техни задгранични сътрудници, с цел да им оказват помощ в работата на терен, б.а.). Сега продължава да превежда изявленията за интернационалните медии и се пробва да помогне в даването на публичност на протичащото се в Украйна. " Търся си работа. Мисля, че е доста значимо да съумея да се установя и да съм финансово самостоятелна, тъй като на родителите ми към този момент им е доста мъчно да ми оказват помощ. "

От началото на войната Женя мисли доста за другите способи, по които съветската експанзия е преобърнала живота на всички в Украйна. Семействата се събират дружно, а доста постоянно това е мъчно за хора на нейната възраст - на родителите не им е елементарно да оказват финансова поддръжка и на тях, и да градят живот за себе си от нулата. На младите също не им е елементарно още веднъж да заживеят в едно домакинство с родителите си.

Да си украинец - това е да си свободен

За нея обаче войната има и друго измерение. Женя е прекарала огромна част от живота си във Англия, където приключва образованието си. Прибира се да живее в Украйна, тъй като желае да се почувства принадлежна към родината си - да разбере какво е да си украинец. " Не бях в страната, когато се развихри революцията на Майдана, само че постоянно съм имала чувството, че един от главните правила, които дефинират нашата нация, е този на демокрацията, на свободата. "

Младата украинка има вяра, че битката за самостоятелност и свободният дух на украинците са най-важното нещо, което ги дефинира като нация още преди началото на войната. Но в този момент това възприятие е още по-ясно. " През 2004-а година се изправихме против ръководството на Виктор Янукович, който взе властта с машинация. През 2014-а му се противопоставихме още веднъж. Сега ще противостоим на съветската експанзия до дъно. " Според Женя властническата власт на Путин в никакъв случай няма да се снабди с почва в Украйна. " Украинците са хора с гражданска позиция, до момента в който руснаците са субекти в един властнически режим - има голяма разлика. Това, което ни разграничава от тях, е разбирането ни за принадлежност към интернационалната общественост и желанието ни да сме част от нея. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР