На 24 и 25 юни УС на СФСМВР ще обсъди

...
На 24 и 25 юни УС на СФСМВР ще обсъди
Коментари Харесай

СФСМВР: Позицията на министър Радев за заплатите е неприемлива

На 24 и 25 юни УС на СФСМВР ще разиска и вземе решения за местата, формите и началната дата на дейни протестни дейности - в столицата и страната - против ниските трудови хонорари в системата на Министерство на вътрешните работи

Управителният съвет (УС) на Синдикалната федерация на чиновниците в Mинистерство на вътрешните работи (СФСМВР) намира освен за изненадваща, само че и за неприемлива позицията на министъра на вътрешните работи, изразена по отношение на решенията, взети на съвещание на Съвета за обществено партньорство в Министерство на вътрешните работи, провело се на 15 юни 2017 година Това оповестяват от СФСМВР.

Федерацията стартира и диалози с други синдикални организации - както в системата на Министерство на вътрешните работи, по този начин и отвън нея - за присъединяване и поддръжка на тези протестни дейности.

В писмото на федерацията се показва още:

" Реакцията на министър Радев към Съвета за обществено партньорство в Министерство на вътрешните работи буди най-малкото неразбиране, защото според Закона за Министерството на вътрешните работи „ Съветът реализира обществения разговор, като позволява въпросите, свързани с трудовите и служебните връзки и със социално-икономическите права и ползи на чиновниците, в дух на съдействие, компромиси и ценене ползите на всяка от страните ". Със своето изявление министърът на вътрешните работи демонстрира, че или не е осведомен с функционалностите на Съвета за обществено партньорство, или не счита да се съобрази с съществени правила на демократичната страна - като този за равнопоставеността на сътрудниците в обществения разговор.

Очевидно министър Радев приема Съвета за обществено партньорство като експертна работна група, с чиито решения и позиции той не се усеща привързан по никакъв метод. Нещо повече, министърът с лека ръка задраска постигнатия в Съвета консенсус по три извънредно значими за чиновниците въпроса - нарастването на заплатите и обвързването им със обществено измерим индикатор, решаването на казуса с компенсиране на чиновниците, неполучавали с години униформено облекло и нуждата от нов закон за Министерство на вътрешните работи.

Аргументите на Федерацията по тези въпроси са импортирани документално в Съвета за обществено партньорство и в случай че министърът не е осведомен с тях, казусът явно не е у СФСМВР. Главният извод, който УС на СФСМВР прави от изложените обстоятелства е, че Съветът за обществено партньорство явно не е подобаващият формат за осъществяване на договаряния за увеличение на главните заплати на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. Представителите на Федерацията ще продължат да вземат участие в работата на Съвета, само че УС на СФСМВР насочва покана към министъра за започване на договаряния с личото му присъединяване. Всеки опит сходни договаряния да се възложат на някой с по-нисък сан Федерацията ще одобри само като опит за отсрочване и отсрочване.

(Длъжни сме да прибавим, че с писмо от 12 юни УС на СФСМВР изиска среща с министъра, на която да му бъдат изложени по този начин изчезналите му причини. Това писмо към момента е без отговор и в случай че министърът не е осведомен и с него, казусът още веднъж би трябвало да се търси в постройката на ул. „ 6-и септември ".) ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР