На 24-годишна възраст американката Лорън Васър се сблъсква с трагедия,

...
На 24-годишна възраст американката Лорън Васър се сблъсква с трагедия,
Коментари Харесай

Уникалната история на моделката със златните крака или как вагинален тампон едва не уби Лорън Васър

На 24-годишна възраст американката Лорън Васър се сблъсква с покруса, която три от хиляда дами претърпяват - тъкмо такава статистика се регистрира от жертвите на отровен потрес.

Преди няколко години тя мечтае да стане новата Карли Клос, може би ангел на Victoria`s Secret, да завладее международните фешън сцени и да получи многомилионни контракти. Но ориста постановява друго: в този момент тя е известна като момичето със златни крайници и стоманен темперамент - също като протезите, които в този момент ѝ разрешават да върви.

Вероятно сте чували нещо за историята на Лорън Васър - американка с ампутирани крайници поради елементарен вагинален тампон. Момичето се сблъска с рядко срещано затруднение, за което даже не се замисля, когато купува опаковката, която трансформира живота ѝ вечно. " Беше естествен ден - спомня си Лорън. - Бях в цикъл, вървях на рожден ден на другар. На празненството внезапно се почувствах зле: температурата се увеличи, стартира гадене и силата ми внезапно изчезна ". Васър едвам се прибира у дома и пада на леглото изтощена. Грип, съумява да си намерения тя, преди да загуби схващане.

" Отворете, полиция! ", хора в униформи принуждават момичето да се разсъни. Майката на Лорън била обезпокоена, че щерка ѝ от дълго време не вдигала телефона и не се е свързвала от ден с нея, по тази причина се обажда в полицията. Моделката, едвам въртейки език, изяснява, че е доста болна и просто желае да спи. И тогава тя още веднъж припада...

От тъмнината я изваждат лекарите. " Мислех си, че остават 10 минути до гибелта. Бях приет в болница с температура 41 градуса, и имах възприятието, че съм получила инфаркт. Всички органи отхвърлиха да ми се подчиняват, само че лекарите не схванаха какво се случва с мен ", спомня си Лорън.

Всичко се взема решение за секунди, когато при нея е извикан инфекционист. " Има ли тампон вътре? ", пита лекарят. При изваждането му и обзор се открива, че съдържа Staphylococcus aureus. Дали тампонът е бил нечист с него или бактериите са били в тялото, по този начин и не се схваща. В този миг едно нещо е значимо: Васър е диагностицирана със синдром на отровен потрес. Десният крайник към този момент е съществено повреден от гангрена и е решено да се ампутира, споделя потресаващата история вестник " Труд ".

Първите думи, които Лорън чува, връщайки се в схващане след седмица и половина кома, са: " Има потребност от ампутация под коляното ". Тези думи разрязват с нож обърканите ѝ мисли - за кого приказват? " Краката ми са моят живот! ", противи се момичето, оплетено в тръбички. Първото нещо, което ѝ хрумва след присъдата на лекарите, е страхът, че ще престане да бъде красива.

Васър е родена в семейство на модели и да стане една от тях е най-голямата ѝ фантазия. " Израснах в промишленост, в която всички са красиви. Майка ми постоянно е била съвършена. Тя в никакъв случай не е напускала къщата, до момента в който не се приведе в съвършен ред ", споделя тя. А в този момент майката на Лорън стои над леглото, където лежи щерка ѝ, и за финален път целува десния ѝ крайник, както в детството.

Васър приказва тъкмо за това, преразказвайки поредност от тези ужасни дни. Но един епизод я изважда от равновесие: тя към момента не може да си спомни без сълзи по какъв начин лекарите са написали с маркер: " Не " на левия ѝ крайник и " Да " на десния - възнамерявали са да я ампутират под коляното. На левия крайник лекарите отстраняват петата и пръстите. " След 50 години ще би трябвало да отидеш на втора интервенция ", предизвестяват хирурзите.

Но би трябвало да се върне в болничното заведение по-рано. Едва имала време да свикне със загубата на единия крайник, моделката усеща проблеми и с втория. Гангрената и контузията от токсичния потрес са прекомерно тежки и американката губи и втория си крайник. Тя отива на втората интервенция без боязън за бъдещето. През месеците, които Лорън прекара в усамотение вкъщи, тя мина през всички стадии на тъга и реализира примирие. Това нямаше да се случи без приятеля ѝ, с която тя може да си кореспондира в миг, когато никой не знае за нейната загуба. За Лорън е значимо какво ще каже обичаният ѝ и един ден събира сили, сама стига до дома му чука на вратата.

" Виждаш ли, аз нямам крайници ", промълвява Васер. " Няма значение. Лично мен не ме интересува ", дава отговор той. От този миг нататък всичко се трансформира - момичето със златни крайници се завръща към моделството. Първо със страха, че няма да бъде призната назад в обществото на идеалните хора, а по-късно с убеденост - тя сама избира каква да бъде. И в случай че преди вниманието на непознати към нейните стоманени протези плашеше Лорън, в този момент не ѝ пука. С изключение на един епизод, който тя постоянно си спомня.

" Бях на летището в Швейцария. Имаше едно малко момче, гледаше ту към мен, след това в краката си, след това отново в моите, след това в своите. И тогава той се обърна към родителите си и сподели: " Мамо, мога ли и аз да имам такива златни крайници? ". Беше ужасно за мен ", спомня си Васер.

След като губи краката си поради тампон, Лорън стартира просветителни лекции в интернет. Тя изяснява, че синтетичните съставни елементи, от които е основан хигиеничният артикул, са идеалната среда за развиване на стафилококови инфекции. Три до четири от всеки 100 хиляди дами годишно стават жертва на отровен потрес. Освен това, съгласно някои сведения, бактериите към този момент са в самите тампони.

Затова Васер и майка ѝ завеждет правосъдно дело против Kotex, само че резултатите от производството към момента не са известни.





Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР