На 24 декември всички се събираме на Бъдни вечер –

...
На 24 декември всички се събираме на Бъдни вечер –
Коментари Харесай

Днес празнуваме Бъдни вечер


На 24 декември всички се събираме на Бъдни вечер – един от най-важните фамилни празници на християните.

Денят, предхождащ Бъдни вечер, е денят преди да се роди Христос, денят, в който завършват и 40-дневните коледни пости.

Денят преди Бъдни вечер се назовава още Суха Коледа, Малка Коледа, Крачун, Детешка Коледа, Мали Божич, Наядка.

Народните традиции повеляват трапезата на днешния ден да се подреди към огнището. Ястията на нея би трябвало да са постни и съгласно множеството вярвания – нечетен брой. Най-често се счита, че те би трябвало да са 7, колкото са дните на седмицата или 9, колкото месеца трае бременността на дамите.

На масата наложително би трябвало да има сарми, варено жито, чушки, мед, баница с тиква, ошав, вино и други

Обредните хлябове също са обичайната част от трапезата на Бъдни вечер. Те са най-много три типа и са отдадени на Коледа, на селските занаяти и на коледарите. Месят се, до момента в който се пеят песни и се извършват ритуали.

Стопанката на дома произнася молитва, след което се разчупва питата със сребърната пара.

В някои краища на страната в хляба се поставя и дрян за здраве. Първото парче от питата се оставя за Богородица пред домашната икона. Вярва се, че максимален късметлия в дома ще е този, на който се падне парата.

Според обичая никой не би трябвало да става от масата, до момента в който трае вечерята. Освен това, трапезата не се раздига, с цел да не избяга шансът от вкъщи. Вярва се, че по-късно идват умрелите, с цел да похапнат.

Преди да се седне на масата, вечерята безусловно би трябвало да бъде кадена. Това е бит, при който най-възрастният мъж или жена в дома прекадява с тамян трапезата. След това стопанинът обикаля и всички останали стаи и пространства в дома. Така се прогонват злите и нечисти сили от вкъщи.

Празничната атмосфера от Бъдни вечер се преливала в нощната Коледа. Коледарите обикалят домовете и благославят техните стопани. Те обхождат домовете на групи, като потеглят постоянно в източна посока. Във всеки дом извършват песни за възхвала на стопаните и благоденствие.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР