На 24.01.2023 влезе в сила Закон за компенсиране на разходите

...
На 24.01.2023 влезе в сила Закон за компенсиране на разходите
Коментари Харесай

Делян Добрев: ПП дойдоха отново на власт и цената на бензина и дизела тръгна рязко нагоре

„ На 24.01.2023 влезе в действие Закон за компенсиране на разноските на потребителите за превоз. Вносители на този законопроект сме аз и сътрудници от групата на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, а главната му цел е да накара „ Лукойл “ да прави вноски във ФСЕС в размер на 70% от свръхпечалбата, която му подсигурява дерогацията на Асен Василев. Събраните средства, съгласно Закона, се връщат напълно на потребителите под формата на държавна отстъпка за бензин/дизел/газ... “. Това написа в профила си във Facebook някогашният енергиен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Делян Добрев.

Той акцентира, че повече от 6 месеца след влизането на закона в действие, резултатите са, че няма и 1 стотинка импортирана във фонда.

„ Политическа партия пристигнаха още веднъж на власт и цената на бензина и дизела потегли внезапно нагоре; Компенсации няма - дерат ни всекидневно по бензиностанциите; Лукойл си „ развяват байряка “; Няколко следващи държавни управления мълчат като „ партизани на разпит “ за какво Лукойл не съблюдава закона! “, изброява националният представител.

„ Едно от определенията за страна гласи, че „ Държавата е олицетворение на закона в обществото “. Ако законите не се съблюдават, има ли страна? Как е допустимо Лукойл да е по-силен от страната?! Искам всеки български водач да знае с какъв брой е ощетен от неработещия закон! Затова направих напълно точни изчисления каква сума е трябвало да внесе Лукойл във Фонда за сигурност на енергийната система (ФСЕС) и в случай че законът се изпълняваше, каква отплата щеше да получи всеки на литър за целия интервал досега (благодаря на Николай Павлов за калкулациите и оформлението - ползвам неговата таблица към поста) “, написа Добрев.

 

Той обобщава, че от таблицата се вижда следното:

1. Руският нефт, доставян досега в рафинерията съставлява 89,55% от всичкия петрол;

2. Уралс е среднопретеглено с 23,19 USD по-евтин;

3. Усредненият валутен курс USD/BGN e 1,80381;

4. След използване на формулата в Закона се получава вноска в размер на 622 124 781,94 лв. за периода;

5. Седем месечният интервал е 212 дни, т.е. Лукойл е трябвало да внася приблизително по 2,9 млн лв. дневно във ФСЕС.

6. При настояща мярка от 25 стотинки дневно, това струваше на бюджета приблизително 1 млн. лв. дневно или 2,9 пъти по-малко!

7. Тоест, в случай че законът се изпълняваше и събраните средства се разпределяха за обезщетения, то обезщетенията щяха да са в размер на 73 стотинки на литър гориво! Горивата след отстъпката щяха да костват под 2 лв. на литър!

„ Всеки може самичък да сметне какъв брой литра е заредил в последните 6 месеца и какъв брой пари не му е върнала страната, тъй като някой не желае или не може, или му заплащат, с цел да не приложи закона! Има ли способени органи? Ще се самосезират ли? “, пита Делян Добрев.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР