На 23 юни 2022 г. музейна галерия Димитър Георгиев“ –

...
На 23 юни 2022 г. музейна галерия Димитър Георгиев“ –
Коментари Харесай

Димитър Георгиев дарява луксозен албум

На 23 юни 2022 година музейна изложба „ Димитър Георгиев “ – Пловдив ще направи подаяние първокласен албум „ Колекция Димитър Георгиев “- I част на НБ „ Иван Вазов “.

Изданието е с лимитиран тираж и всеки албум има самостоятелен номер, съдържа 340 илюстровани цветни фотоси на произведения на 120 български типичен създатели, творили в интервала от началото на 19 доникъде на 20 век, чиито оригинали са експонирани в залите на галерията на ул. „ Съборна “ № 23 в Стария Пловдив.

Бройки от албума са дарени и на Национална библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “. Инициативата за дарителство е част от активността на музейната галерията да разпространява българското изобразително изкуство като дава по-широк достъп на информация за значими български създатели, оставили следи в развиването на европейската културна история.

„ Творбите от частните сбирки би трябвало да бъдат изложени за необятна аудитория. Понякога те съдържат редки творби, които дават по-богата визия за творчеството на един създател или цялостен интервал от развиването на изобразителното изкуство. За държавните музейни институции, придобиването през днешния ден е още по-трудна задача, поради неналичието на финансови средства, както и издателската активност на каталози. И това не се отнася единствено за музеите. Библиотеките като скъп източник на събрана информация за публично притежание дават значителен принос  не единствено за културното обучение на нацията, само че и за разитието на изследователската и научната активност. Затова дарителство на редки издания за поколенията би трябвало да бъде подтиквано и приветствано, което е една от дилемите на екипа на изложба „ Димитър Георгиев “.

Настоящето издание е първа част от сбирката на инж. Димитър Георгиев. В бъдеще следва да бъде издадена втора и трета част.

Събитието ще се състои в музейна изложба „ Димитър Георгиев “ – Пловдив, ул. „ Съборна “ № 23 на 23.06.2022 в 16:30 ч.. Г-н Димитър Минев в качеството си на шеф на НБ „ Иван Вазов “ ще одобри персонално дарението от колекционера инж. Димитър Георгиев.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР