На 23 юни 1912 г. в Лондон се ражда Алън

...
На 23 юни 1912 г. в Лондон се ражда Алън
Коментари Харесай

23 юни 1912 – Ражда се бащата на теоретичната информатика Алън Тюринг

На 23 юни 1912 година в Лондон се ражда Алън Матисън Тюринг - английски математик, логик, криптоаналитик, информатик и мъдрец. Има огромен принос в развиването на компютърните науки с формализирането на концепциите за „ логаритъм “ и „ изчислимост “ посредством машината на Тюринг, нереален модел на компютър с общо предопределение. Смятан е за бащата на теоретичната информатика и теорията на изкуствения разсъдък.

По време на Втората международна война Тюринг работи за Правителствената школа по шифроване и кодиране в Блечли Парк, английския център за криптоанализ. За известно време оглавява групата Хът 8, чиято задача е криптоанализа на немските военноморски сили. Той основава няколко метода за разтрошаване на немските шифри, в това число усъвършенствания в предвоенната полска криптологична бомба, електромеханична машина, с която става допустимо дешифрирането на кодовете на „ Енигма “.

След войната Алън Тюринг работи в Националната физическа лаборатория, където основава АCE - един от първите компютри със съхранявана в паметта компютърна стратегия. През 1948 година постъпва в лабораторията на Макс Нюман в Манчестърския университет, където взе участие в основаването на така наречен Манчестърски компютри. По това време стартира да се интересува от математическа биология, написа за химичната основа на морфогенезиса и предсказва химически реакции, протичащи в неуверен режим като реакцията на Белоусов-Жаботински, която за пръв път е следена през 60-те години.

През 1952 година Тюринг е съден за хомосексуалност, която по това време към момента е криминализирана във Англия. Избира да бъде подложен на химическа кастрация, вместо да отиде в пандиза. Умира през 1954 година от отравяне с цианид, като съгласно следствието става дума за самоубийство, само че някои негови близки считат, че гибелта му е трагичен случай. През 2009 година, след социална акция, министър-председателят Гордън Браун се извинява публично за отношението на страната към Тюринг, а през 2013 година кралица Елизабет II го помилва посмъртно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР