На 23–ти април честваме Светония ден на книгата, определен от

...
На 23–ти април честваме Светония ден на книгата, определен от
Коментари Харесай

Фрогоко: Честваме световния ден на книгата, властта ни лиши от Пролетния панаир

На 23–ти април честваме Светония ден на книгата, избран от ЮНЕСКО през 1995 година Но тъкмо тази година българските управленци ни лишиха от Пролетния панаир на книгата в НДК! Упорито отхвърлят да понижат и ДДС–то за книги! Нека напомним, че навръх тази дата са се родили или умряли Уилиям Шекспир, Мигел де Сервантес, Владимир Набоков, Морис Дрюон и още доста сметли мозъци на перото.

Идеята за този празник произлиза от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, обичайно се подарява книга. През 2017 година за Световна столицата на книгата е определена столицата на Гвинея Конакри.

Титлата " Световна столица на книгата " се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и от този момент всяка година един международен град получава това звание поради отдадеността си на идеята на книгата, четенето, основаването и достъпа до книгите – посредством библиотеки, книжарници, издателства, просветителни институции и всички действия свързани с това знамение на човешката цивилизация.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР