На 23 март за 71-ви път се отбелязва Световният ден

...
На 23 март за 71-ви път се отбелязва Световният ден
Коментари Харесай

Световен ден на метеорологията е

На 23 март за 71-ви път се отбелязва Световният ден на метеорологията – дата, на която през 1950 година се основава Световната метеорологична организация.

Историята стартира доста преди 1950 година На 14 ноември 1854 година едно непредвидимо събитие нанася тежко проваляне на англо-френския флот в разгара на Кримската война - една от най-силните стихии, регистрирани в Черно море, която потопява флотилията на съдружниците до град Балаклава, през днешния ден квартал на град Севастопол.

Направеният извод е, че в случай че е съществувала работа, която да събира всекидневно и навреме метеорологични сведения от другите страни, придвижването на бурята би могло да се наблюдава и да се избегнат големите загуби на флота. Така през 1856 година се заражда концепцията за основаването на служби за времето, които да провеждат непрекъснати наблюдения и разпространяване на метеорологичните данни.

Днес Световната метеорологична организация (СМО) е междуправителствен съюз на 193 държави-членки и територии и е една от профилираните организации на Организация на обединените нации в региона на метеорологията, климата и хидрологията. Всяка година СМО и членуващите в нея страни и територии означават Световния ден на метеорологията с разнообразни тематики и послания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР