На 23 март отбелязваме най-емблематичната природозащитна инициатива – Часът на

...
На 23 март отбелязваме най-емблематичната природозащитна инициатива – Часът на
Коментари Харесай

Отбелязваме Часа на Земята. Ето какво ще се случи

На 23 март означаваме най-емблематичната природозащитна самодейност – Часът на Земята на WWF. Точно в 20:30 ч. милиони семейства по света ще изключат алегорично осветлението си за един час, с цел да покажат своя ангажимент към планетата.

В същото време знакови сгради като Айфеловата кула, Операта в Сидни, Емпайър Стейт Билдинг и стотици други ще изгасят светлините, с цел да насърчат държавните управления, бизнеса и всички нас да дадем своя принос към построяването на стабилно общо бъдеще, а ние от NOVA, Netinfocompany.bg, DarikNews.bg, Ohnamama.bg, Vesti.bg, Vbox7.com имаме удоволствието да подкрепим медийно тази чудесна и значима самодейност.

„ Очакваме милиони хора от 190 страни да надградят започнатото и да насочат публичното внимание към отрицателния резултат от климатичните промени и загубата на биоразнообразие. Данните от отчета на WWF „ Жива планета “ сочат, че през днешния ден ние унищожаваме природата с невиждани темпове. Часът на Земята желае да въодушеви световни дейности за нейното запазване и да покаже какво въздействие могат да имат дребните действия върху огромната планета “, споделя Калина Бояджиева от WWF, координатор на Часа на Земята за България.

Часът на Земята в България

България също няма да остане безучастна към празника на Земята. Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца през съботния ден. А по остаряла традиция емблематични софийски здания ще притъмнят фасадите си сред 20:30 и 21:30 ч. Сред тях са: Храм-паметника „ Св. Александър Невски “, Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “, Народният спектакъл „ Иван Вазов “, Археологическият музей, статуята „ Св. София “, Националната и Градската художествени галерии, паметника на Цар Освободител на площад

„ Народно заседание “ и доста други. В самодейността се включва и бар Петък, който също ще изгаси светлините, ще обезпечи на своите гости сантиментално прекарване на свещи, а част от приходите си ще подари за идеята на WWF. Тази година за първи път у нас ще отбележим празника на природата с две благотворителни кинопрожекции. WWF и Cinema City ви канят да се насладите на хитовата анимация „ Кунг-фу панда 4 “, чиято премиера беше преди броени дни. Прожекциите ще се състоят в събота: първата ще бъде в зала 3 на Cinema City Парадайс от 11:00 ч., а втората – в зала 7 на Cinema City Мол София от 13:30 ч. Приходите от прожекциите ще бъдат дарени на WWF в поддръжка на работата им по избавяне на още мечета-сираци и завръщането на добре познатите Никола, Анета и Мишо вкъщи.

Всеки от нас също може да бъде природозащитник

Голямата задача на WWF е да построи бъдеще, в което хората живеят в естетика с природата. Всеки може да способства като предприеме дребни, само че значими стъпки в всекидневието си. Преживяване, колкото потребно, толкоз и занимателно, включващо богато многообразие от интензивности като изпробване с нови храни, задълбочаване на до момента със заобикалящата ни среда, както и вдъхновяващи спортни, културни или креативен занимания с акцент върху природата.

Глобалната хранителна промишленост е виновна за към една трета от международните излъчвания на парникови газове. Можем да променим това по няколко метода: като пазарим сезонни артикули от локални производители или като отгледаме лични зеленчуци. Всеки съгласно опциите си – от една саксия с босилек на перваза до огромна градина, цялостна с органични марули, домати и чушки. Така освен поддържаме здравословното хранене, само че и понижаваме отпадъците, заобикаляйки опаковките и излъчванията, генерирани от превозването на продуктите. А и постоянно можем да приготвим забавни ястия, като използваме останки или артикули, които нормално изхвърляме.

Транспортът е един от най-големите източници на замърсяване на въздуха. Очаква се към два милиарда транспортни средства да задръстят пътищата до 2035 година В този смисъл ходенето пешком и карането на колело са екологични други възможности, които могат да подобрят както настроението, по този начин и здравето ни. Всички знаем какъв брой значимо е да опазваме природата, само че приятното чувство да сме измежду нея сигурно ще ни подсети за какво я обичаме толкоз.

„ Можем да оставим телефоните встрани и да използваме Часа на Земята, с цел да вдишаме мириса на почвата, да се насладим на хубостта на дърветата, да се разходим с другари, да се спуснем по реката с каяк, да се състезаваме с колела или да се предизвикаме със скално катерене. Да не забравяме и че близката градина, градският парк или поляните към обитаемото ни място също са комплицирана екосистема от разнородни растителни и скотски типове, които можем да изследваме. А като бонус ще понижим разхода на електричество, належащо за фитнес съоръжение, климатици или тв приемници “, добавя Бояджиева.

Ако времето е неуместно, можем да посетим галерия, отдадена на природата, да се насладим на трогателен научно-популярен филм, като сериала „ Нашата планета “, разказан от Дейвид Атънбъроу, или да се отдадем на креативен занимания: като нарисуваме естествен пейзаж, сглобим декорация от естествени материали или посветим стихотворение на дивата
природа. Разбира се, в никакъв случай не е късно и да погледнем гората и нейните жители от нов ъгъл през обектива на фотоапарата.

А пък, в случай че желаем да сме от изгода за околната среда, постоянно можем да образуваме екип за разчистване на нечиста околност , да доброволстваме в приодозащитна организация или да си „ изцапаме ръцете “ с малко пръст като посадим дръвче. Но е значимо преди този момент да се срещнем с разпоредбите на залесяване и да проверим кои дървета са типични за нашия регион. Още препоръки вижте на wwf.bg/earth-hour.

В момента България е преди всичко в Европа и на осмо в света, като българите сме подарили над 2000 часа на планетата. След Часа на Земята WWF ще изтегли на инцидентен принцип 10 от участниците, които ще получат специфична премия.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР