На 22 юли Православната църква почита паметта на първата вестителка

...
На 22 юли Православната църква почита паметта на първата вестителка
Коментари Харесай

Почитаме Мария Магдалена! Жени с красиви имена празнуват

На 22 юли Православната черква уважава паметта на първата вестителка на Възкресението на Исус – Мария Магдалина (Магдалена). На нея се приписва първият възклик “Христос воскресе! ”.

Името на светицата се извежда от “Магдала ” на иврит. Magdala Nunayya или Магдала на риболовците (името на града идва от “migdal ” – колона) е град в Галилея, за който се смята, че е домът на Мария Магдалина.

На 22 юли Православната черква уважава паметта на света равноапостолна мироносица Мария Магдалeна, която изцелява бесове, до момента в който Католическата черква преглежда личността й като каеща се развратница. Връзката сред Исус и каещата се Мария постоянно е била любопитна тематика за обсъждане, само че естеството й е изпълнено с догатки и догадки.

Независимо от разликите в трактовките на облика на Магдалена, които години наред занимават писатели, художници и духовници, в нейното житие се споделя, че когато Исус Христос правил чудеса в Галилея, към него пристъпила жена на име Мария Магдалина (от гр. Магдала). Помолила го за помощ и Господ изгонил от тялото й седем бесове, с което я излекувал. От този миг нататък Мария следвала Исус до гибелта му и била първата, която видяла празния му гроб и първа чула думите на възкръсналия Христос.

На този ден имен ден честват Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР