На 22 януари църквата почита Св. ап. Тимотей, Прпмчк Анастасий

...
На 22 януари църквата почита Св. ап. Тимотей, Прпмчк Анастасий
Коментари Харесай

22 януари – имен ден празнува Анастас

На 22 януари църквата уважава Св. ап. Тимотей, Прпмчк Анастасий Перски, Св. свщмчк Петър, еп. Български, и Св. мчк. Сионий Български. Имен ден чества Анастас.

За Свети Тимотей е записано, че е роден в град Листра в област Ликаония, Южна Мала Азия, в фамилията на еврейка и богохулник. По времето, в което Свети деятел Павел проповядвал в този град съумял да завоюва за християнската религия фамилията на младия тогава Тимотей, който избрал да тръгне с апостола като негов асистент. От този миг той непрестанно бил с него по време на проповедническата му задача из Мала Азия, Гърция, Йерусалим и Рим.

Прието е да се назовава се деятел, тъй като разпространявал вярата в Христос наедно с другите апостоли, въпреки самичък той да не бил директен възпитаник на Спасителя.

Свети Тимотей починал на 22 януари 97 година от гнева на група езичници, защото се изправил пред шествие на идолопоклонници, изобличавайки ги за безсрамните им дейности по време на тържествата в чест на богинята Артемида.

Преподобномъченик Анастасий се родил в Персия и живял през VI-VII век. Казвал се Магундат и служил в конницата на цар Хорзой ІІ. При военните походи в Мала Азия, Египет и Палестина той се срещнал с християнството. А когато му се удала опция, напуснал войската и отишъл в Йерусалим. Там се обучил в истините на християнската религия и приел кръщение. После постъпил в манастир край свещения град и се подвизавал с името Анастасий. Осъден на гибел за вярата си в Иисус Христос починал през 628 година дружно със 70 свои сподвижници.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР