На 22-ри май в 22:47 ч. българско време от космодрума

...
На 22-ри май в 22:47 ч. българско време от космодрума
Коментари Харесай

Успех: космическа ракета Фолкън 9 изведе в орбита пет спътника Иридиум и мисията на НАСА Грейс

На 22-ри май в 22:47 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния излетя галактическа ракета на СпейсЕкс “Фолкън 9 ”. На борда на ракетата се намираха два спътника на НАСА за проучване на Земята “Грейс ” и още пет частни информационни спътника “Иридиум ”.

Любопитното е, че при днешния полет се използваше същата ракета “Фолкън 9 ”, която през януари трябваше да изведе в космоса шпионския сателит “Зума ”. Поради повреда спътникът не съумя да влезе в целевата си орбита, а последващото следствие сподели, че виновността по тази причина не е на СпейсЕкс, а на компанията Нортроп Груман. За разделянето на “Зума ” от горната степен не се използваше системата за освобождение на спътници, основана от компанията на Илон Мъск, а различен вид механизъм на Нортроп Груман. Именно този механизъм отхвърли.

В рамките на днешния полет не се предвиждаше връщане на първата степен. Беше изработен следващият опит за захващане на обтекател от специфичен транспортен съд в океана, само че за жалост опитът не се увенча с триумф.

Днешната задача използваше остарялата версия на “Фолкън 9 ” – “Блок 4 ”. Да се надяваме, че в близко бъдеще ще летят още ракети от най-новия вид, който е “Блок 5 ”. Напомням на читателите, че “Блок 5 ” дебютира на 11-ти май.

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit: SpaceX

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР