На 22 октомври вярващите православни почитат паметта на Свети равноапостол

...
На 22 октомври вярващите православни почитат паметта на Свети равноапостол
Коментари Харесай

Празник е! Почитаме свят апостол

На 22 октомври вярващите православни почитат паметта на Свети равноапостол Аверкий, свещеник Йераполски вълшебник.
Той живял през II век и бил трети свещеник на град Йерапол, Мала Азия. Дейността му в града била обвързвана с доста компликации. В началото християните били прекомерно малко. Аверкий използвал всички старания да усили броя на членовете на Църквата. Бог го подкрепял посредством доста чудеса. При едно шумно езическо тържество той мощно скърбял за заслепението на народа. Усърдно се молел на Бога да му помогне да просвети езичниците, да им отвори очите на правата религия. На идната нощ сънувал юноша, който му подал скиптър с думите: “Иди и съкруши със жезъла си началниците на заблуждението! “ Епископ Аверкий отишъл в езическото капище и разтрошил на парчета издигнатите там идоли. Езичниците разбрали за това и се спуснали към дома на Аверкий с желание да го пребият.
Епископът не избягал. Спокойно излязъл на площада, като спечелил уважението на всички с осанката си. От площада почнал да учи народа в кого да има вяра. Пред очите на цялата навалица излекувал в името на Бога трима заболели. Яростта на езичниците минала в респект към Божия човек. На тях към този момент било ясно, че Христос е същинският Бог. На другия ден приели от него Кръщение повече от 5000 души.
С проповедническа цел Свети Аверкий обиколил Сирия, Киликия, Месопотамия. Бил и в Рим. Затова е наименуван равноапостолен. Починал през 167 година на 72-годишна възраст.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР