На 22 ноември българските адвокати отбелязват своя професионален празник. На

...
На 22 ноември българските адвокати отбелязват своя професионален празник. На
Коментари Харесай

На този ден: Празнуват българските адвокати

На 22 ноември българските юристи означават своя професионален празник. На този ден преди 130 години Народното събрание приема първия закон за юристите в България.
Прочетете още
Нeoбхoдимocттa oт cпpaвeдливo пpaвocъдиe и зaщитa нa пpaвaтa и интepecите нa гpaждaнитe в cлeдocвoбoждeнcка България дoвeждaт дo пoявaтa и paзвитиeтo нa пoдпoмaгaщaта cъдeбнaтa влacт пpoфecия – aдвoкaт. В пъpвитe гoдини бългapcкaтa aдвoкaтypa, зaeднo cъc cъдa и пpoкypaтypaтa, oфopмя cиcтeмaтa нa poднoтo пpaвocъдиe. Пo-къcнo ce oбocoбявa в oтдeлнa, caмoyпpaвлявaщa ce инcтитyция.

А мaкap и чacтичнo, пъpвият дoкyмeнт, кoйтo ce oпитвa дa внece някaкъв peд, ca yтвъpдeнитe нa 24 август 1878 година oт княз Алeкcaндъp Дoндyкoв “Вpeмeнни пpaвилa зa ycтpoйcтвo нa cъдeбнaтa чacт в Бългapия ” или Вpeмeнни cъдeбни пpaвилa. Te нa пpaктикa ca нaчaлoтo нa cъдeбнaтa cиcтeмa в Бългapия. Във Вpeмeннитe правила ce изпoлзвa тepминът “пoвepeник ” cъc знaчeниe aдвoкaт.

Зa cъздaвaнeтo нa cъщинcкoтo aдвoкaтcкo cъcлoвиe мoжe дa ce приказва cлeд пpиeмaнeтo нa Зaкoнa зa ycтpoйcтвoтo нa cъдилищaтa oт 1883 година, който за пpъв път oпpeдeля aдвoкaтът кaтo пoмoщник нa cъдa. Така през 1885 година се води статистика за експертите в области, която демонстрира, че oбщият бpoй нa aдвoкaтитe в 17-тe cъдeбни oкpъгa нa млaдoтo Княжecтвo Бългapия възлизa нa 358 дyши.

Най-много от тях са юристите в Сoфия – 50, oт кoитo даже 9 били с виcшe oбpaзoвaниe. А през 1888 година идва времето и на пъpвия cпeциaлeн зaкoн, peглaмeнтиpaщ aдвoкaтcкaтa пpoфecия в Бългapия – Зaкoнът зa aдвoкaтитe, пpиeт oт петото Обикнoвeнo нapoднo cъбpaниe. Дoкyмeнтът e yтвъpдeн c укaз нa княз Фepдинaнд I, а дaтaта e пpиeтa зa пpaзник нa бългapcкитe aдвoкaти c peшeниe нa Виcшия aдвoкaтcки cъвeт oт 2005 година.



На днешната дата Ангела Меркел става първата жена – канцлер на Германия. Родена е в Хамбург на 17 юли 1954 година в фамилията на евангелския теолог Хорст Каснер и на учителката по латински и британски език Херлинд Каснер. През 1961 година се записва в политехническата гимназия в Темплин. Като ученичка изключително положителни достижения демонстрира в математиката и съветския език. Ангела Меркел е била член на пионерската организация „ Ернст Телман “ и на Съюза на свободната немска юноша. Още като ученичка взема решение да следва физика в Лайпцигския университет „ Карл Маркс “ и през 1973 година се реалокира да живее в Лайпциг. Дипломната си работа показва през 1978 година и получава оценката „ отличен “. След дипломирането си получава място в Централния институт за физична химия на Академията на науките в Берлин, където работи в отдел теоретична химия.

По време на следването си, през 1974 година се среща с първия си брачен партньор Улрих Меркел, също студент по физика. Това се случва в Москва и Ленинград, където се организира продан на студенти по физика. През 1977 година те подписват брак в Темплин. Развеждат се през 1982 година През 1984 година Ангела стартира да се среща с химика Йоахим Зауер, който тогава към момента е женен. Сключват брак през 1998 година Ангела Меркел няма деца.

По време на измененията в Германска демократична република през есента на 1989 година в Източна Германия се появяват нови структури. На 4 ноември се състои проява против похищението върху свободата на мнението, пресата, на сдруженията и други Един месец по-късно Меркел стартира работа в новосформиралата се партия Демократичен пробив (Demokratischer Aufbruch, DA). През декември 1989 година е краткотраен систематичен админ, през февруари 1990 година е служител в доближения кръг на ръководителя Волфганг Шнур, а по-късно става представител на партията. На 4 август 1990 година партията DA се причислява към ХДС.

На изборите на 2 декември 1990 година Меркел печели с 48,5% и става член на Бундестага. Победителят Кол я назначава за министър в своя кабинет през ноември 1990 година, като разделя остарялото Министерство на фамилията, младежите и здравето и на Меркел дава Министерството на дамите и младежта.

При изборите на 16 октомври 1994 година в държавното управление на Кол тя поема Министерството на околната среда, опазването на природата и нуклеарната сигурност. При изборите на 27 септември 1998 година ХДС претърпява загуба. Предстоят промени и по предложение на ръководителя на партията Волфганг Шойбле от 7 ноември 1998 година Меркел е назначена на поста основен секретар на партията. През 16 февруари 2000 година Шойбле афишира отдръпването си от политиката и от водачеството на партията. Меркел като общоприет секретар по това време се намира на една от основните позиции. Така на 10 април 2000 година в Есен Меркел е определена с 897 гласа от 935 за ръководител на ХДС. До 2005 година Меркел остава в съпротива.

От 22 ноември 2005 година тя е първата жена федерален канцлер на Германия. Начело е на необятен съдружен кабинет, формиран от ХДС, Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Коалицията е образувана вследствие на двумесечни договаряния след парламентарните избори през 2005 година

През 1990 година Маргарет Тачър подава оставка като министър-председател на Великобритания. Тачър е родена на 13 октомври 1925 година в Грантъм, Линкълншър. Политическата си кариера стартира през 1950 година

На 11 февруари 1975 година Тачър е определена за водач на Консервативната партия и заема този пост до ноември 1990 година, когато при вътрешнопартиен протест е принудена да се отдръпна от партийното управление.



На 19 януари 1976 година Маргарет Тачър държи тирада в Кенсингтън, в която остро нападна Съюз на съветските социалистически републики. В отговор на нейната тирада вестникът на руското Министерство на защитата " Червена звезда " я назовава Желязната лейди и това название скоро е публикувано по целия свят посредством радио " Москва ".

В телевизионно изказване през април 1979 година Тачър нанася нечовечен удар по профсъюзите, като споделя: " В тази страна има хора, които би трябвало да назовем големи разрушители; те мечтаят да унищожат същността на нашето свободно общество. Много от тези рушители са в редиците на профсъюзите. "

Когато на 5 май 1979 година Маргарет Тачър е определена за министър-председател на Обединеното кралство, тя става първият и единствен досега министър-председател в историята на Англия с висше обучение в региона на естествените науки и единствената жена във Англия, заемала постовете на водач на Консервативната партия и министър-председател. Подава оставка на 22 ноември 1990 година

Само месец след встъпването си в служба през 1979 година Тачър понижава оптималната ставка на налога върху трудовите приходи от 83 % до 60%, а на нетрудовите - от 90 % на 75 %. Пред Бюрото за дребен бизнес тя споделя: " Пристъпих към ръководството с едно премислено желание: да трансформира обществото ни от положение на изцяло подвластен човек, изискан от други, до убеден в своето бъдеще предприемач; от обичайното " Дайте лепта, апелирам " до нация, която споделя: " Ще създадем всичко сами " ; с цел да се възцари Англия на девиза " Стани и върви " вместо Англия на " Да поседим и изчакаме ".

На 28 юли 1980 година е признат закон за ограничение пълномощията на профсъюзите. През 1981 година стартира стратегия за приватизация на държавните предприятия. След 10 години приватизацията е възприета в над 50 области на страната.

От 24 март 1982 година до 12 юли 1982 година Англия води война за Фолклендските (Малвинските) острови с Аржентина, която завършва с капитулацията на Аржентина. Победата на консерваторите през юни 1983 година постоянно е наричана " резултатът Фолкленд ". Нейната политика, разрешаваща на политиците да купуват жилища на безценица, способства доста за повишение на известността й.

На 10 март 1984 година синдикатът на миньорите стартира стачка, заради това че Националният въгледобивен съвет закрива 20 нерентабилни мини. Правителството на Тачър е твърдо решено да не се предава, до момента в който за всички стане ясна безперспективността на стачката. Миньорите стартират да се отхвърлят и в края на февруари 1985 година повече от 80 000 служащи се връщат на работа. На 5 март 1985 година националната миньорска конференция се съгласява на съглашение, което на процедура е безусловна капитулация. Това е най-неуспешната огромна стачка в британската история.

През 1985 година Тачър става първият западен водач, подкрепил реформистки настроения руски водач Михаил Горбачов с думите: " Можем да работим дружно ".

С успеха на изборите на 11 юни 1987 година, Тачър става първият министър-председател в Англия, печелил три пъти поред изборите след лорд Ливърпул, който заема поста от 1812 година до 1827 година

Маргарет Тачър печели националните избори, създадени на 3 май 1979 година, на 9 юни 1983 година и предварителните избори, създадени на 11 юни 1987 година, и става министър-председателят с най-дълъг мандат през 20 век.

През ноември 1990 година Тачър се кандидатира за лидерския пост на Консервативната партия. Оттегля се, откакто не е избрана отново автоматизирано. През 1992 година подава оставка като народен представител и влиза в Камарата на лордовете като баронеса Тачър.

През 2002 година, откакто прекарва няколко леки инсулта, лекарите й предлагат да не произнася повече обществени речи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР