На 22 ноември 2023 г., сряда, от 17:00 ч. във

...
На 22 ноември 2023 г., сряда, от 17:00 ч. във
Коментари Харесай

Историята на фамилия Стамболови в книга

На 22 ноември 2023 година, сряда, от 17:00 ч. във предверие Изкуствотека на НБ „ Иван Вазов “ ще се състои показване на книга и фото-документална галерия „ Фамилия Стамболови – за пътя, духа и делата “ с създател Даниела Стамболова.

Това е втората книга, която Даниела Стамболова написа за пловдивския жанр Стамболови. Освен че наблюдава събития, свързани с известния жанр от неговото пораждане доникъде на XIX в., в книгата си авторката демонстрира и фотоси портрети на своите предшественици, както и доста предмети от фамилния списък – страници от дневници, ордени и така нататък

Даниела Стамболова споделя за живота и духовността на своя прародител Димитър Стамболов, на който има кръстена улица в град Пловдив. Разказва и за своя дядо Стефан Стамболов – участник в Балканската, Междусъюзническата и Първата международна война, в която командва 14-та рота на 9-ти Пловдивски полк в борбата при Дойран. Дядото на Даниела е прочут пловдивски държавник, интелектуалец, публицист и юрист с огромен принос за Пловдив. След 9 септември 1944 година той е назначен за кмет на Пловдив, като назначението му е оповестено по Радио София. Стефан Стамболов обаче отхвърля да заеме поста.

„ Моят дядо беше от тази категория интелектуалци, които имаха всичко належащо на един човек, с цел да съществува без да заема някаква работа “, написа в книгата си Даниела Стамболова.

Заповядайте на изложбата и представянето на книгата на Даниела Стамболова, която ще покаже единствено по време на срещата и истински документи от персоналния фамилен списък.

Изложбата ще остане в НБ „ Иван Вазов “ до началото на декември.

Входът за събитието е свободен!

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР