На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от

...
На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от
Коментари Харесай

Честваме 114 години от обявяването на Независимостта на България


На 22-и септември България празнува едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 година българската страна, една от най-старите в Европа, афишира своята самостоятелност. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 година, която завършва с подписания на 3 март 1878 година Санстефански кротичък контракт. Така България още веднъж се появява на картата на Европа след петвековно османско господство.
На 22-и септември 1908 година във гр. Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд афишира независимостта на България. С този акт на процедура се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става самостоятелна страна отпред с коронования цар Фердинанд. Високата врата (Турция), а по-късно и Великите сили признават публично българската самостоятелност. Денят е разгласен за формален празник с решение на Българското национално заседание от 10 септември 1998 година
Велико Търново ще е център на празненствата във връзка 114-годишнината от оповестяването на Независимостта на България
Програмата за 22 септември следва традицията, датираща от 1908 година,  и стартира със Света литургия в църквата „ Св. 40 мъченици “ в 7.30. Тя ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий с присъединяване на квартет „ Ангелски гласове “. Следва водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ “Васил Левски “ и на знамената на държавни и общински институции в 9.00 часа на същото място.
В 10,30 ч. на Двореца на Царевец ще се състои формалният боен обред по издигане на българското национално знаме. Един час по-късно стартира празничното шествие, в което ще се включат военните оркестри, които вземат участие в ХV Международен фестивал, над 500 възпитаници и всички искащи жители.  Шествието ще приключи на площад “Майка България “ с полагането на венци и цветя.
12,30 е началният час на шоу-спектакъла на военните оркестри, който ще се организира пред постройката на Български пощи. В 16.00 в Ритуалната зала на Община Велико Търново ще се състои кръгла маса на тематика „ Велико Търново- историческа и духовна столица на България- правно състояние и вероятности “.
Час по-късно пред постройката на Община Велико Търново певицата Илка Александрова ще изнесе фолклорен концерт. В 18.00 по централните улици на града още веднъж ще се извие огромното търновско хоро след 2 години спиране.
От 19.30 часа е тържествената инспекция, последвана  от аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов- тон и светлина “ и празнични илюминации в 20.45 ч.
В празничния 22 септември входът за Царевец и църквата „ Св„ 40 мъченици “ ще е свободен от 9.00 до 12.00 часа. Архитектурно-музейният резерват ще е с понижено работно време поради празничните илюминации- от 9.00 до 16.00 часа.
В София о т 11.00 ч. пред Паметника на Независимостта на пл. „ Княз Александър I ” ще се организира тържествено честване на 114-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България.
В програмата ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и разбъркан хор „ Света София ” с началник Валентин Бобевски. Водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева.
Безплатен тематичен музеен тур в деня на Независимостта оферират на своите гости от Националния военноисторически музей в София.
Те ще могат да се върнат 114 години обратно и ще се срещнат с движимостите и историите, пренесли през времето духа на историческия акт, ознаменувал устрема на българския народ за равноправно наличие на картата на Европа като независима страна. Сред въздействащите експонати, представящи този изтъкнат ден, са държавният щемпел на Княжество България, най-високото отличие на Царство България – медал „ Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий “, оценки, отдадени на оповестената самостоятелност, униформата и шашката на цар Фердинанд, униформата, револвера „ Браунинг “ и част от оценките на генерал-лейтенант Данаил Николаев, боен министър в държавното управление на Александър Малинов, достоверни снимки и документи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР