На 21 юли преди 80 години, в разгара на Втората

...
На 21 юли преди 80 години, в разгара на Втората
Коментари Харесай

Отбелязваме 80 години от разстрела на поета Никола Вапцаров

На 21 юли преди 80 години, в разгара на Втората международна война, състав на Софийски боен съд осъжда на гибел шестима души за подривна активност. Един от разстреляните е Никола Вапцаров – тогава на 32 години, издал единствено една книга със стихове - „ Моторни песни “ (1940). Присъдата е изпълнена още същия ден малко след 21 часа на Гарнизонното стрелбище в София. 10 години по-късно той получава посмъртно почетна „ Международна премия за мир “.
Именно на лобното място на поета през днешния ден ще се организира отбелязването на годишнината - в Мемориала „ Гарнизонно стрелбище “. Президентът ще произнесе слово.
Социалната и хуманната тема са водещи в творчеството на Никола Йонков Вапцаров (1909-1942). Единствената, издадена приживе стихосбирка на Вапцаров, "Моторни песни ", излиза през 1940 година Превеждан е на десетки езици.
На конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 година са учредени интернационалните награди за мир, които да се дават на изтъкнати радетели за мир. Вапцаров е почетен посмъртно с тази влиятелна интернационална премия - сред десетки оферти от разнообразни страни. На 3 декември 1953 година по време на Втория конгрес на мира почетният знак на премията и грамотата са предадени на майка му Елена Вапцарова.
Никола Йонков Вапцаров е роден на 24 ноември 1909 година в Банско. Завършва Разложката гимназия, след което учи в Морското машинно учебно заведение във Варна.От 1932 година е машинен механик в АД "Българска горска промишленост " в Кочериново. През 1936 година се реалокира да живее в София. Първоначално работи в мелниците на братя Бугарчеви, а по-късно е огняр на парен локомотив. В годините на Втората международна война 1939–1945 година се афишира за съюз със Съюз на съветските социалистически републики и взема присъединяване в Соболевата акция (ноември 1940 г.). Арестуван през май 1941 година, Вапцаров е интерниран за 3 месеца в Годеч. След като се завръща в София, става пръв асистент на Цвятко Радойнов – началник на Военния отдел при Централен комитет на Българска комунистическа партия.

Никола Вапцаров до последно остава мечтател, набожен в утопичната фантазия за по-добър живот на цялото човечество.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР