На 21 януари се чества Денят на родилната помощ, известен

...
На 21 януари се чества Денят на родилната помощ, известен
Коментари Харесай

НЖО на ВМРО проведе тържество за Бабинден – Ден на родилната помощ

На 21 януари се празнува Денят на родилната помощ, прочут като Бабинден.

За поредна година Националната женска организация на Вътрешна македонска революционна организация провежда празненство, с цел да означи празника. Председателят на НЖО доктор Султанка Петрова описа повече за него – с декрет на Министерски съвет през 1951 година 21 януари е разгласен за Ден на родилната помощ. На този ден се отдава респект към всички, които оказват помощ за при раждането на бебетата и на младите майки.
Певческа група „ Шевица “
Пред гостите бе показан и ритуалът, с който се почитат „ бабите “ – дамите, които оказват помощ на родилките при раждането. Традицията повелява откакто се роди детето майката да отиде при „ бабата “, да ѝ полее вода, с цел да си измие ръцете и да я подари с забрадка. След като се измие, „ бабата “ си изтръсква ръцете от водата и назовава „ Колкото пръски излизат, толкоз деца да се родят тази година “.
Две девойки от младите танцьори на отбор „ Гоце Делчев “
За положителното въодушевление на присъстващите на празника се погрижиха дамите от певческа група „ Шевица “, танцьорите и вокалната група с част от оркестъра към отбор „ Гоце Делчев “. 
Вокална група и част от оргестъра на отбор „ Гоце Делчев “
На финала на тържеството бяха връчени награди и за кулинарно прелъщение. Повече от дамите от женската организация на Вътрешна македонска революционна организация бяха приготвили вкусни пити, сладкиши, баници, кифлички и други, с които почерпиха всички посетители, присъстващи на тържественото отбелязване на Бабинден. Д-р Петрова отличи дамите – кулинари, като им подари патриотична литература.
Г-жа Райна Дранкова (вляво) – внучка на именития полк. Борис Дрангов, също бе измежду гостите на тържествотоЧаст от домашно приготвените кулинарни изкушенияД-р Петрова награждава дамите от „ Шевица “ с първа премия в кулинарния конкурс за домашно приготвена питкаПразникът приключи с кръшно хоро
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР