На 21 януари отбелязваме Бабинден по стар стил. От 1951

...
На 21 януари отбелязваме Бабинден по стар стил. От 1951
Коментари Харесай

Очаквайте в bTV Репортерите: Какво е 50 години да помагаш при раждане


На 21 януари означаваме Бабинден по остарял жанр. От 1951 година е разгласен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Празникът е отдаден на хората, които оказват помощ при раждане.

Повече от 50 години Стоилка Маркова работи като акушерка. Казва, че специалността се избира по този начин както и любовта – със сърце. За да работи, пътува от село Калугерово до Пазарджик, а мъжът ѝ я кара и връща.

Категорична е, че грижата за бебетата я подмладява и ѝ дава смисъл в живота

„ Призвание е за мен. Аз мисля, че не всеки човек може да извършва тази специалност, не всеки човек може да се оправи и с такава любов да работи – по този начин да обича бебетата, да се грижи за родилката, от сърце да го прави, да не е изкуствено, да не е по обвързване. Опитът има огромно значение в нашата специалност “, споделя Стоилка Маркова.

Стоилка е пенсионерка от 15 години, само че не стопира да работи, няма и избор

„ Започнах с пенсия 129 лв. и 16 стотинки. Може ли акушерка, работила 40 години, да живее със 120 лв.. Това е огромният проблем с дефицита, тъй като младежите не са стимулирани да дойдат да работят тази виновна специалност с толкоз ниско възнаграждение “, прецизира акушерката.

От години Българската асоциация на експертите по здравни грижи сигнализира за неналичието на задоволително медицински експерти в страната.

„ Професията е извънредно виновна, тя е сложна за образование, тъй като е прочувствена и стресираща. В дребните обитаеми места също живеят дами, които се нуждаят от акушеро-гинекологични грижи, раждат се деца и за жалост те би трябвало да пропътуват много километри, с цел да стигнат до някой областен или регионален град, а от време на време има и моменти на неотложност, които мъчно се овладяват. Това е резултат от несвоевременно взети решения, свързани с националната здравна система “, разяснява Антоанета Димитрова, ръководител на БАПЗГ.

Темата продължава довечера в bTV Репортерите. Очаквайте кино лентата „ Първа глътка въздух “ с създател Габриела Андреева!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР