На 21-ви юни 2020 г. (неделя) красивата Пирин планина и

...
На 21-ви юни 2020 г. (неделя) красивата Пирин планина и
Коментари Харесай

10-ото издание на PIRIN RUN дава старт на веригата Five Mountains за 2020 г.

На 21-ви юни 2020 година (неделя) красивата Пирин планина и топ-курортът Банско ще са хазаин на юбилейното 10-то издание на надпреварата по планинско тичане и планинско колоездене PIRIN
RUN. Тази година веригата Five Mountains на Сдружение Маратон – нанагорнище на петте най-значими и най-високи български планини, ще стартира точно с изкачването на връх Вихрен, оповестиха уредниците на нарочна конференция в столичния Пресклуб България.

В звук с новите действителности, в следствие от COVID-19 пандемията, от този сезон ще бъде въведена и система за " виртуално класиране " в особено основана безконечна класация за всяка от петте съревнования, а от следващата година Сдружение Маратон плануват и осъществяване на формат " 5+1 планини ", организирайки в допълнение 6-то съревнование в някоя от другите значими и не по-малко красиви и забавни български планини, оповестява www.ski.bg.

След отпадането на множеството от рестриктивните мерки, въведени от здравния министър по отношение на COVID-19, в това число възбраната за осъществяване на надпревари в България, Сдружение Маратон (Marathon.bg) възобновява организирането на летните планински надпревари от веригата Five Mountains, разясни по време на конференцията ръководителят на сдружението Петър Панков.

Заради анулацията на BALKAN RUN - спортното нанагорнище до първенеца на Стара планина Ботев връх, първата планинска конкуренция за сезона от веригата Five Mountains на Сдружение Маратон ще бъде PIRIN RUN от град Банско до връх Вихрен (2914м) - най-високия в Пирин планина, втори в България и трети по височина на Балканския полуостров. Надпреварата ще стартира по едно и също време за бегачите и колоездачите с всеобщ старт тъкмо в 10:00 ч. тази неделя, 21.06.2020 година, от поляната при долната лифтова станция на кабинковия въжен превоз в Банско (995м надморска височина).

Заявки за присъединяване се одобряват до последния миг преди старта, само че е препорачително да бъде направена поръчка онлайн до петък, 19-ти юни. Досега поръчките са над 50, а се чака да бъдат към и над 100, показа по време на конференцията координаторът на сдружението Борислав
Панков.

Сред деклариралите до този миг своето присъединяване са многократният първенец по планинско тичане и рекордьор на трасето Шабан Мустафа, ултра състезателката Христина Козарева, спечелилите от Рила Рън 2019 Ивайло Атанасов от Extinction Rebellion и Елена Димитрова от 5kmRun, ски алпинистите Иван Геров и Ивона Михайлова от локалния клуб АлПиринСки, пловдивчанинът Гено Увардов от MUSICPLE ORGASM и други При планинските велосипедисти за поредна година своето присъединяване е декларирала и Ивета
Алексиева от Bulvelo, която държи всичките върхове на веригата в колоезденето при дамите.

Следващият старт от веригата - 21км полумаратон RILA RUN от Самоков до връх Мусала (2925м), ще се организира на 26 юли 2020 година Това е надпреварата с най-голяма сумарна позитивна денивелация от +2000 метра. Тази година уредниците са подготвили и по-къса отдалеченост за Рила Рън, като след
всеобщия старт в градския парк на Самоков не чак толкоз добре квалифицираните участници ще могат да финишират на връх Ястребец (близо до горната станция на кабинковия лифт), откакто преодолеят " единствено " 14 километра с +1400м позитивна денивелация, преминавайки най-вече по горски пътеки в по-ниската част на планината. По същия метод отсега нататък се плануват по-къси дистанции и за другите надпревари от веригата Five Mountains.

В средата на месец август е планувано OSOGOVO RUN от Кюстендил до връх Руен, а на 30 август ще се организира най-масовото и най-дълголетно съревнование по планинско тичане на Сдружение Маратон - VITOSHA RUN - изкачването от центъра на град София до Черни връх (2290м). Именно с тази конкуренция беше сложено началото на самодейността Five Mountains през 2007 година, а през 2014-та планът беше приключен в настоящия си тип, включвайки петте планини.

По време на срещата с медиите стана ясно, че следващата година Сдружение Маратон ще обезпечи още една спортна опция за феновете на планинското тичане и колоездене. Предвижда се конкуренциите през сезона да станат общо шест, като отсега нататък всяка година последният старт от веригата „ Пет плюс една планини “ ще бъде на друго място. Това ще обогати програмата и ще разшири опциите за изява на участниците, показа Борислав Панков.

Въпреки че веригата Five Mountains е ориентирана най-вече към дилетантите фенове на планинското тичане и колоездене, към надпреварите демонстрират интерес и добре познати експерти като планинските спортисти Шабан Мустафа, който е нееднократен победител и рекордьор на множеството
надпревари от веригата, и Кирил Николов - Дизела, който държи върха на Балкан Рън, многократната шампионка в лекатата атлетика и маратонското тичане Милка Михайлова, по-младите звезди в ултрамаратонските бягания Александър Спасов и Мария Николова и доста други.

Рекордът на идното съревнование PIRIN RUN при бегачите е 1:38:03ч. и е подложен от планинския спортист Шабан Мустафа (ОСКЛА " Шампион Сунгурларе " ) през 2017 година, а при колоездачите е 1:30:08 ч., подложен от Алекс Иванов (Бела Екстрийм) през същата 2017 година

PIRIN RUN 2020 се провежда от Сдружение Маратон и Община Банско с поддръжката на " Юлен " АД, SEOS и WWW.SKI.BG.

Регистрацията за всички прояви на Сдружение Маратон е отворена и искащите планински бегачи, колоездачи, доброволци и съпътстващи могат да се запишат за присъединяване, да поръчат превоз и брандирани продукти свързани с деянията на www.marathon.bg.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР