На 21-ви август т.г. жителите на САЩ можеха да наблюдават

...
На 21-ви август т.г. жителите на САЩ можеха да наблюдават
Коментари Харесай

Ето какво се случва с окото, когато наблюдавате Слънчево затъмнение без защитни пособия

На 21-ви август т.г. жителите на Съединени американски щати можеха да следят слънчево затъмнение, а в избрани райони на страната то беше цялостно.

Слънчевите затъмнения постоянно провокират голям интерес и тъй като се случват много рядко, всеки желае да ги следи. Но с изключение на ограничавания интервал, когато Луната изцяло закрива Слънцето, наблюдаването на слънчево затъмнение не е безвредно. Препоръчва се потреблението на специфични очила, които са направени по интернационалния стандарт за сигурност ISO 12312-2. Учените постоянно предизвестяват, че елементарните слънчеви очила и всевъзможни ръчно направени принадлежности, да вземем за пример опушени стъкла, не са безвредни. Има и доста очила, които не следват интернационалния стандарт за сигурност, само че са рекламирани като очила за слънчево затъмнение и надлежно са необятно публикувани. Всички тези неодобрени за наблюдаване принадлежности съставляват опасност за зрението, а слънчевата ретинопатия не се лекува.

На 7-ми декември на страниците на списанието JAMA Ophtalmology беше оповестена научна публикация със заглавие Acute Solar Retinopathy Imaged With Adaptive Optics, Optical Coherence Tomography Angiography, and En Face Optical Coherence Tomography, и авторски колектив: Chris Y. Wu, Michael E. Jansen, Jorge Andrade, Toco Y. P. Chui, Anna T. Do, Richard B. Rosen, Avnish Deobhakta (източник). Статията разказва случай на млада жена сред 20 и 30 годишна възраст, следила слънчевото затъмнение на 21-ви август без защитни принадлежности и с диагностицирана ретинопатия.

Слънчевата ретинопатия е рядко срещо заболяване – в всекидневието рядко гледаме към Слънцето, а когато го вършим, рефлекторно затваряме клепачите на очите си. Най-често болестта се диагностицира след слънчеви затъмнения, а тъй като тези астрономически феномени са необичайност, учените от предишното не са разполагали с модерните принадлежности, позволяващи детайлното снимане на ретината. Сега обаче такива принадлежности има и обърнете внимание на горната фотография, направена на ретината на лявото око на младата жена – на нея безусловно има белег със сърповидна форма, който съответствува по форма с тази на отчасти слънчево затъмнение!

Жената е разказала, че е следила затъмнението когато Слънцето отчасти е било закрито от Луната – няколко пъти от порядъка на шест секунди без защитни очила. След това е заела очила от различен човек до себе си (като учените подозират, че това не са били очила, направени по интернационалния стандарт) и с тях е следила затъмнението за към 15-20 секунди. Жената е провеждала наблюденията и с двете си очи.

Няколко часа по-късно дамата се оплакала от замъглено зрение, като признаците са били по-сериозни за лявото око. Отишла на доктор три дни след проявяването на признаците, който удостоверил диагнозата – слънчева ретинопатия. Със специфични принадлежности били прегледани очните дъна и били направени фотоси. Дясното око било повредено, само че не чак толкоз, че да аргументи осезаема загуба на зрение. Лявото обаче било мощно наранено, както се вижда на горепосоченото изображение.

Увреждането ще е за цялостен живот, защото на този стадий лекарите не разполагат с лечебен способ, който да разреши възобновяване на ретината.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР