На 21-ви април 2023 годинав Зала №3 на Съдебната палата

...
На 21-ви април 2023 годинав Зала №3 на Съдебната палата
Коментари Харесай

Дискусия на тема „Открито за медиацията“ се проведе в Районен съд - Плевен

На 21-ви април 2023 годинав Зала №3 на Съдебната палата вПлевен се организира полемика на тематика „ Открито за медиацията “, на която се показа процедурата по медиация като прийом за извънсъдебно разрешаване на разногласия. Модератор на полемиката беше доктор Юлия Раданова – юрист и посредник, ръководител и основател на Института по медиация и ръководство на разногласия – София.



На полемиката участваха посредници, вписани в Единния указател на посредниците към Министерство на правораздаването за област Плевен, съдии от Районен съд – Плевен, правосъдни чиновници и юристи от Плевенската адвокатска гилдия. Д-р Раданова беше подготвила презентация, с която обхвана всички съществени положения в медиацията, като за начало бе обяснено понятието „ медиация “. Тя обясни предмета и правилата, заложени в Закона за медиацията, както и правното състояние на посредника.



Основен акцент в презентацията бяха измененията, залегнали в Закона за медиацията, които бяха обнародвани в ексклузивен брой 11 на Държавен вестники ще влязат в действие от 01.07.2024 година, като най-значителната смяна касае осъществяване на наложителна първа среща по медиация по шест типа висящи правосъдни каузи, при които съдът ще е длъжен да изпраща страните към медиация и още дванадесет други случая, в които съдът ще може да реши дали да ги изпрати на наложителна първа среща по медиация.

Бяха разисквани и изключенията, при които съдът не задължава страните да вземат участие в процедура по медиация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР