На 21 септември Църквата почита паметта на Свети апостол Кодрат,

...
На 21 септември Църквата почита паметта на Свети апостол Кодрат,
Коментари Харесай

Св. апостол Кодрат бил отдаден защитник на християнството

На 21 септември Църквата уважава паметта на Свети деятел Кодрат, Свети Исакий и Мелетий, свещеник Кипърски.

Свети деятел Кодрат бил възпитаник на някои от апостолите, директни възпитаници на Иисуса Христа. Бил подложен за свещеник в Атина на мястото на страдалчески починалия Атински свещеник Свети Публий. Проповядвал словото Божие най-много в Атина и в малоазийския град Магнезия.

Този героичен апостолски възпитаник е прочут още и като апологет, бранител на християнското обучение.

В 126 година той написал такава блестяща апология на християнството, че император Адриан, като я прочел, издал декрет да не бъде осъждан никой от християните единствено за това, че изповядвал вярата в Христа, без доказателства, че е направил някакви закононарушения.

Апологията на Свети Кодрат е изгубена. За нея загатва църковният публицист Евсевий Кесарийски. В това си съчинение Свети Кодрат потвърждава истината за божественото пратеничество на Христа Спасителя, като сочи осъществените от него чудесни изцелявания на заболели и възкресявания на мъртви.

Той написа: “Делата на нашия Спасител можеха да се видят когато и да е, тъй като те бяха действителни. Излекуваните и възкръсналите са били виждани освен тогава, когато са били изцелени или когато са били възкръснали. Те са живеели по-късно много дълго време – освен през време на земния живот на Спасителя, само че и след Неговата гибел. Някои от тях доживяха даже до наше време. ”

Тия думи превежда църковният публицист историк Евсевий Кесарийски. Те са малцина, само че имат огромна стойност.

Запазило се е друго едно съчинение на св. деятел Кодрат – “Послание до Диогнет ”. Диогнет е бил просветен богохулник, който желал да узнае в какво се състои вярата на християните.

След старателен апостолски труд и премеждия в 130 година свети Кондрат претърпял мъченическа гибел и бил заровен в Магнезия.

Святото му тяло, положено в Магнезия, източвало доста изцеления на болните.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР