На 21 метра под повърхността на Балтийско море край германския

...
На 21 метра под повърхността на Балтийско море край германския
Коментари Харесай

Открита е най-старата мегаструктура в Европа под Балтийско море

На 21 метра под повърхността на Балтийско море край немския бряг е открита ниска каменна стена с дължина близо километър . Смята се, че стената е издигната преди към 11 000 години, с цел да насочва северните елени към места, където по-лесно могат да бъдат ловувани, и може би е най-голямата мегаструктура от каменната ера в Европа .

Underwater find may be one of the oldest known hunting structures
— David Papp (@DavidPapp)
Откритието е направено инцидентно. През 2021 година възпитаници, участващи в подготвително обучение с геофизика Якоб Герсен от Института за проучване на Балтийско море " Лайбниц " във Варнемюнде, Германия, употребяват многолъчев сонар, с цел да картографират морското дъно на 10 км. от град Рерик, заяви New Scientist.

" След това в лабораторията осъзнахме, че има конструкция, която не наподобява естествена ", сподели Герсен.

Затова през 2022 година той и сътрудниците му спускат камера до структурата, която се оказва редица от камъни.

При по-внимателен оглед на структурата, наречена " Блинкервал ", са открити към 1 400 по-малки камъка, които наподобява са били ситуирани по този начин, че да свързват близо 300 по-големи камъка , доста от които са били прекомерно тежки, с цел да бъдат преместени от групи хора.

Stone age wall found at bottom of Baltic Sea ‘may be Europe’s oldest megastructure’
— The Guardian (@guardian)
" Едва когато се свързахме с археолозите, разбрахме, че това може да е нещо значимо ", описа геофизикът.

„ Няма доказателства, че на това място под водата е била построена модерна конструкция “, сподели членът на екипа Марсел Брадтмьолер, археолог от университета в Рощок, Германия.

Екипът не може да се сети и за нито един натурален развой, който би могъл да сътвори такава конструкция.

Ако стената е била антична ловна алея, тя евентуално е издигната преди повече от 10 000 години и е била потопена с покачването на морското ниво преди към 8500 години.

If this 10,000-year-old wall could talk, it might reveal that it once helped Stone Age Europeans trap reindeer.
— Science News (@ScienceNews)
" Това слага " Блинкервал " в обсега на най-старите известни образци за ловна архитектура в света и евентуално го прави най-старата мегаструктура, основана от индивида в Европа ", споделят откривателите.

Сега Геерсен желае да посети още веднъж мястото, с цел да реконструира античния пейзаж и да потърси скотски кости и човешки артефакти, като да вземем за пример снаряди, употребявани при лов, които може да са заровени в седиментите към стената .

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР