На 21 февруари Православната църква почита паметта на Свети Евстатий

...
На 21 февруари Православната църква почита паметта на Свети Евстатий
Коментари Харесай

Св. Тимотей с молитви лекувал всякакви недъзи, имен ден празнуват Евстати, Евстатий, Евстатия

На 21 февруари Православната черква уважава паметта на Свети Евстатий Изповедник. Той е правилен почитател на Христовата религия, както и неин пропагандатор. Преследван е поради религиозните си убеждения.

Св. Евстатий бил изповедник, мъченик за Христовата религия по време на десетото гонение срещу християните.

Свети Евстатий бил единомислещо определен от християните за свещеник на Антиохия. На тази служба Евстатий взел присъединяване в Първия Вселенски събор (325 г.) и твърдо защитавал православното обучение срещу еретика Арий.

В 326 година той отишъл в Грузия, преди малко просветена с християнската религия, с цел да сложи там пастири за новопокръстените. Като се върнал оттова, той продължавал старателно да се занимава с делата на Църквата и бил обичан и почитан от християните като човек, изпълнен с добродетели и дълбока християнска мъдрост.

След гибелта на император Константин неговият наследник станал държател на част от Римската империя. Новият властник неправилно защитавал еретиците ариани, а преследвал и угнетявал същинските вярващи.

Епископът свети Евстатий също попаднал под ударите на императора, свалили го от длъжността му и го изпратили на изгнание в Тракия, където той понесъл доста премеждия поради вярата в Христос.

Светецът починал през 360 година във Филипи.

Свети деятел Тимотей бил възпитаник на деятел Павел. Той бил извърнат в християнството точно от него на първото му мисионерско странствуване. При второто си странствуване великият деятел го взел за собствен сателит, като му възлагал значими поръчения.

Сведенията, които Тимотей донесъл на своя преподавател, станали мотив за написването на Първото обръщение до християните в Солун. През последните години на апостола Тимотей станал негов заместител в Ефес.

Той бил от Листра, Мала Азия. Баща му – елин, майката, Евника – чудодейна. Тимотей бил погубен от навалица с стоманени пръти в 97 година.

Заради своята праведност той получил дарбата да лекува и придобил власт над бесовете. По неговите молебствия ставали доста чудеса – изцеления на всевъзможни недъзи и изпъждане на нечисти духове от хората.

Имен ден честват Евстати, Евстатий, Евстатия. Името значи устойчив.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР