На 21 декември президентът на Украйна Володимир Зеленски осъществи историческа

...
На 21 декември президентът на Украйна Володимир Зеленски осъществи историческа
Коментари Харесай

Епохалната реч на Зеленски: Украинската смелост и американската решителност днес решават бъдещето на света

На 21 декември президентът на Украйна Володимир Зеленски реализира историческа аудиенция в Съединени американски щати (това е първото му пътешестване в чужбина след началото на пълномащабната съветска агресия). Във Вашингтон той се срещна с президента Джо Байдън и приказва пред двете камари на Конгреса. Американските законодатели го посрещнаха на крайници, с бурни овации.

Текстът на епохалната тирада на Зеленски с незначителни съкращения:

Скъпи американци! Във всички щати, градове и общини. Всички, които цените свободата и справедливостта. Точно както я ценят украинците във всички наши градове, във всяко семейство. Нека през днешния ден моите думи на почитание, свободолюбие и признателност бъдат чути от всяко американско сърце.

За мен е чест да бъда в Конгреса на Съединените американски щати и да се обърна към вас и към всички американци.

Поздравявам всички нас с първата победа – ние победихме Русия in our minds! Украинците победиха и това ни дава храброст, на която се възхищава светът. Американците победиха – по тази причина успяхте да обедините международната общественост в отбрана на свободата и интернационалните правила. Европейците победиха – ето за какво в този момент Европа е по-силна и самостоятелна, в сравнение с по всяко време в своята история... Руската робия към този момент няма никаква власт в мозъците ни и няма да има. Трябва да създадем всичко и страните от Глобалния Юг да удържат такава победа.

Зная, че руснаците също може да имат късмет за независимост, когато  победят Кремъл in their minds. Но борбата продължава. И ние би трябвало да победим Кремъл на бойното поле. Това е борба освен за земя, за една или друга част на Европа. Това е борба освен за живота, свободата и сигурността на хората – украинците или който и да е различен народ, който Русия се пробва да покори. Битката е за това в какъв свят ще живеят нашите деца и внуци, и техните деца и внуци. Битката е за това кой ще победи в мозъците на идващите генерации в свободния свят. Това е борба дали светът въобще ще бъде свободен и либерален, отворен за щастието.

Това е борба, от която зависи бъдещето на вашия народ, тъкмо както зависи и това на украинците. Това стълкновение не може да бъде замразено или отсрочено. То не може да бъде пренебрегнато с вярата, че океанът или нещо друго са отбрана сами по себе си. От Съединените щати и до Европа, и до Латинска Америка, и до Африка, от Китай и до Австралия – светът е прекалено много обвързван, прекомерно взаимно подвластен, с цел да може някой да остане настрана и в същото време да е в сигурност, когато се води такова стълкновение. Именно в тази борба ние с вас сме съдружници.

И решаващото време в нея е идната година. Време, когато украинската храброст и американската увереност би трябвало да подсигуряват бъдещето на нашата независимост. Свободата на хората, отстояващи своите полезности.

Вчера, преди пътуването насам, към Вашингтон, бях на фронтовата линия в нашия Бахмут. В нашата  крепост в източна Украйна, която съветските военни и наемници щурмуват непрекъснато от месец май. Атаки всеки ден и всяка нощ. Но Бахмут устоява. През предходната година там живееха над 70 хиляди души – в този момент са останали единици от цивилното население. Там няма място, което да не е пропито с кръв. Там няма час, през който да не звучи страшният тътнеж на артилерията. Там един окоп може по няколко пъти дневно да минава от едни ръце в други след кървави боеве, от време на време ръкопашни. Но украинският Донбас устоява.

Руската войска употребява против Бахмут и други наши градове на фронта всичко, каквото може. Надмощието на окупаторите в артилерията е доста осезаемо. Те имат в пъти повече снаряди от нас. Те употребяват в пъти повече ракети и авиация, в сравнение с ние сме имали когато и да било. Но нашите сили за защита устояват.

Тактиката на руснаците е примитивна. Те изпепеляват всичко пред себе си – всяко здание и всяка стена. Просто с цел да няма защо да се отбраняваме. Те изпратиха на фронта главорези – такива, като терористите, от сякаш частни военни компании – като „ Вагнер ". Те изпращат пандизчии на война... те хвърлиха против нас всичко, тъкмо както преди време една друга робия хвърли против свободния свят всичко допустимо в Арденската интервенция. Също както храбрите американски бойци се съпротивляваха на войските на Хитлер през 1944 година, тази Коледа храбри украински бойци вършат същото с войските на Путин. Украйна устоява и в никакъв случай няма да се съобщи! И това е същински подвиг – да се отбраняваш против подобен зложелател месец след месец. Още по-голям подвиг е да тръгваш в контраофанзива и метър след метър да връщаш украинска земя и да получаваш превъзходство над Русия. И аз се гордея с нашите хора, гордея се с украинските сили за защита... И имам вяра, че светът също ще устоява и в никакъв случай няма да се съобщи, няма да отстъпи от полезностите, върху които е издигнат животът, който споделяме с вас.  Това е фронтовата линия – робия с безгранична свирепост, ориентирана против живота на свободните хора.

Ние се нуждаем от вашата помощ, с цел да можем не просто да устоим в такива боеве, само че да реализираме поврат. За да победим на бойното поле. Ние се нуждаем от повече артилерия през идната година, от оръдия и снаряди, с цел да бъде Бахмут освен цитадела, в която се разрушават редиците на съветската войска, а като борбата край Саратога да промени хода на бойните дейности и нашата война за самостоятелност. Нуждаем се от повече ваши системи Patriot, с цел да можем да спрем съветския гнет против нашите градове и да могат украинските патриоти да работят с всички сили за нашата победа.

Ако Русия не доближава до нашите градове с артилерията си, тя се пробва да ги унищожава с ракети. Дори счита, че са й малко ракетите – Руската федерация си откри съучастник в политиката на геноцид – това е  Иран. Иранските смъртоносни дронове, идващи от Русия със стотици, станаха опасност за нашата сериозна инфраструктура. Така един терорист намира различен. За да води война против свободния свят... И това е въпрос на време – по кое време те (руснаците – б.р.) ще нападат други ваши съдружници, в случай че не ги спрем в този момент.

Смятам, че не би трябвало да има каквито и да е табута в нашия съюз. Украйна в никакъв случай не е желала и не желае американски бойци да водят война на наша земя вместо нас. Украинските бойци могат да ръководят модерни американски танкове и самолети. Но дефицитът на бронирана техника и авиация удължава тази война и разрешава на Русия да убива нашите хора, да държи в тоталитарни условия окупираните градове и села на Украйна. Вашата поддръжка е сериозно значима. Както и финансовата помощ. Ще бъде вярно и навреме да се даде нужният финансов пакет за 2023 година Само Русия може да спре тази експанзия, само че вие можете да ускорите нашата победа, която ще потвърди на всеки евентуален агресор, че в никакъв случай няма да може да прегази границите на различен народ и да остане да царства над хората срещу тяхната воля.

Наивно е да се чакат стъпки към мира от страна, на която й харесва да бъде държава-терорист. Освен това руснаците са отровени от Кремъл. Но възобновяване на интернационалния правов ред е належащо. Мирът е необходим. Украйна направи своите оферти, преди малко ги разисках с президента Байдън. Нашата " формула за мир ". 10 точки, които може и е належащо да бъдат осъществени в името на общата ни сигурност – да бъде обезпечена за десетилетия напред. Среща, която може да се организира още през тази зима – и съм щастлив да отбележа през днешния ден, че президентът Байдън поддържа тази наша самодейност. Всеки от вас, уважаеми членове на Конгреса, може да подкрепи нейната реализация. За да остане водачеството на Америка несъмнено.

Вие можете да въвеждате по-строги наказания по този начин, че  да накарате Русия да усети какъв брой е разрушителна нейната експанзия. Имате силите да ни помогнете да подведем под отговорност всички, които разпалиха тази непровокирана и противозаконна война. Направете го! Нека държавата-терорист да дава отговор за терора и да овъзмезди нанесените от войната вреди.

След два дни ще честваме Рождество. Може би на свещи. Не тъй като по този начин е сантиментално, а тъй като няма да има ток. В този миг поради съветските офанзиви над 10 милиона души в Украйна са без електричество. Милиони са без отопление и вода. И ние не се оплакваме. Не гледаме за кого е по-лесно и дали за вас е по-лесно. Това е вашата национална сигурност. Това е резултатът от вашата битка за самостоятелност и успеха в тази битка. Ние ще преминем през своята война за самостоятелност. Ние ще посрещнем тази Коледа – и в случай че няма електричество, светлината на нашата религия няма да угасне, без значение от всичко. Ако долетят съветски ракети – ще създадем всичко, което можем, с цел да се защитим. Ако дойдат ирански дронове и се наложи нашите хора да идат в бомбоубежищата вечерта преди Рождество – украинците и там ще седнат на празнична маса и ще се поддържат един различен. И ще чуем милиони гласове на украинци, които ще желаят едно нещо – победа! Защото ние към този момент строим мощна Украйна – със мощна войска, мощна със своите хора, мощна с институциите си. Заедно с вас! Твърди гаранции за сигурност за нашата страна, за цяла Европа и за света – създаваме ги. Заедно с вас! И също дружно с вас ще сложим на мястото му всеки, който е хвърлил предизвикателство против свободата. Това ще бъде фундаментът за отбраната на демокрацията в нашето време – в Европа и в света.

Сега, пред Рождество, в тези особени дни, желая да ви благодаря. Благодаря на всяко американско семейство, което цени топлината на своя дом и желае такава топлота на другите хора. Благодаря на президента Байдън и на двете партии в Конгреса за неоценимата помощ. Благодаря на всички ваши политици и публични водачи, защитаващи свободата и човечността. Благодаря на вашите градове и общини, които през тази година поддържаха Украйна, които одобриха наши хора, които поставяха наши знамена. Благодаря! От името на всеки, който в този момент е на бойното поле. От името на всеки, който чака успеха.

Зная, че всичко зависи от нас, от украинските сили за защита. Но какъв брой доста зависи и от света! Колко доста в света зависи от вас! Когато през вчерашния ден бях в Бахмут, нашите герои ми предадоха този байрак. Това е бойно знаме. Знаме на тези, които пазят Украйна, Европа и света с цената на своя живот. Те ме помолиха да предам този байрак на Конгреса на Съединени американски щати, на членовете на Камарата на представителите и на сенаторите, чиито решения могат да спасят милиони хора. Нека тези решения бъдат взети! Нека това знаме да бъде при вас, дами и господа! Знамето символизира това, поради което ще победим в тази война. Ние устояваме, ние се борим и ние печелим. Защото сме дружно. Украйна, Америка и целият свободен свят.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР