На 21 август 1911 г. картината Мона Лиза на Леонардо

...
На 21 август 1911 г. картината Мона Лиза на Леонардо
Коментари Харесай

Служител на Лувъра се превръща в крадец и отмъква прочутата „Мона Лиза”

На 21 август 1911 година картината „ Мона Лиза ” на Леонардо да Винчи е открадната от чиновник на Лувъра. Крадецът е италианският занаятчия на огледала Винченцо Перуджи. Кражбата е разкрита на идващия ден от художника Луи Беру, който вижда празната стена в залата, където картината е изложена пет години по-рано.
 
Музеят е затворен за цяла седмица, с цел да бъде направено следствие. Кражбата незабавно провокирала въвеждането на нови ограничения за сигурност. На 6 септември бил задържан поетът авангардист Гийом Аполинер, призовавал преди време Лувърът да бъде „ изгорял до основи ”. Разпитван е и приятелят му Пабло Пикасо, само че и двамата са освободени.
 Gulliver/Getty Images
Междувременно десетки хиляди гости се стекли в музея, с цел да видят празното място, където преди била окачена картината. Мястото, където висяла „ Мона Лиза ” останало дълго време празно, а след това закачили там портрета на Балтазар Кастилионе от Рафаело, картина, за която се счита, че е повлияна от творбата на Леонардо.
 
Чрез пресата на похитителя била обещана премия, само че отговор не последвал. В това време крадецът скрил плячката си в своето жилище в 10-и парижки регион. Две години картината прекарала в куфар с двойно дъно. В края на 1913 година един търговец на картини във Флоренция получил писмо, подписано „ Леонардо ”, в което се казвало, че „ Мона Лиза ” най-накрая би трябвало да се завърне в родината си.-->
 
Любопитен факт е, че Леонардо самичък я е донесъл във Франция малко преди гибелта си. Той взел със себе си картината във Франция през 1516 година, когато крал Франсоа I поканил художника да работи в Кло Люс покрай замъка на краля в Амбоаз. Кралят купил картината за 4000 екю.
 Gulliver/Getty Images
Перуджа изискал 500 000 лири. Галеристът Алфредо Гери извикал шефа на изложба „ Уфици ”, двамата деликатно разгледали картината при Перуджа в хотелската му стая и видели на гърба на тънкия книжен лист инвентарния номер от Лувъра. Тогава споделили на крадеца да чака парите и извикали полицията. Перуджа бил хванат и наказан на седем месеца затвор.
 
Известното платно на Леонардо да Винчи се връща в Лувъра на 4 януари 1914 година През 20 в. платното съвсем не е напускало музея. Картината е била през 1963 година в Съединени американски щати и през 1974 година в Япония, като по пътя от Токио за Париж картината е изложена за малко и в музея в Москва.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР