На 21.02.2018 г. Ивалин Ценов от монтанското село Костенци изкачи

...
На 21.02.2018 г. Ивалин Ценов от монтанското село Костенци изкачи
Коментари Харесай

Ивалин Ценов от монтанското Костенци изкачи първенеца на Африка

На 21.02.2018 година Ивалин Ценов от монтанското село Костенци изкачи първенеца на Африка. Планината Килиманджаро е формирана от три загаснали вулкана измежду множеството такива в източната част на Централна Африка – в Танзания. Ето какво показа той:
„ На летището бяхме посрещнати от представител на обслужващата компания и след къса отмора се отправихме към офиса на компанията. Там ни ревизираха оборудването, назначиха и обслужващия личен състав /двама водачи, готвач и носачи – общо 10 бр./. Всичко това единствено за двама туристи. С превоз ни откараха до един от входовете на народен парк, от където след съответната регистрация поехме пешком нагоре. Минава се през „ дъждовна “ гора /джунгла/, по-късно през тропически шубраци и най-после каменист сипей. За четири дни /бивакувания на палатки в съответните лагери/ успяхме да достигнем до базовия лагер. От там стартираме в 24:00 часа през нощта и за към 5, 30 часа преодоляхме последния най-труден сектор с денивелация 1000 м. и доближаваме /към 7:30 часа/ най-високата точка – връх UHURU PEAK / Свобода/ - 5 895 м. Той се намира на хълма, ограждащ вулкана Кубо. На връщане се отклонихме от пътя като влязохме към кратера му. Там, изкачвайки изтощени един рид, надзърнахме в кратера на вулкана, който се счита за деен. Следва бързо втурване към лагера /обяд и почивка/ и продължение до различен вход на парка. С превоз се прибрахме до град Моши. Така за 2 днио свалихме към 5000 м. денивелация, преминавайки през три сезона / зима, пролет, лято/. Връчиха ни „ златен “ документ за върха, а ние изразихме съответната признателност към помощниците, подпомагайки „ обществено “ техните фамилии. Останалите три дни посветихме на разглеждане на животинския свят на парковете на Танзания. На 06.09.2018 година в същия състав изкачихме първенеца на Европа – връх Елбрус /5642 м./ Върхът, формиран от източен и западен, е бил вулкан, намиращ се на 10 км. в страни от основното Кавказко било, разделящо Грузия от самостоятелната Габардино-Балкарска република на Русия. Без никакви помощници ползвайки единствено лифта от курортното населено място Тераскол за два дни / с една нощувка на 4 100 м./ изкачихме върха. За страдание случихме утежняване на времето и на връщане не успяхме да качим и източния / по невисок с 20 м./ връх. Но се прибрахме в хижата, където през нощта натрупа повече от педя сняг. Тези върхове нямат техническа компликация, единствения проблем е височинната търпимост на организма и изненадите на времето “.
На 12.02.2014 година ИвалинЦенов беше изкачил първенеца на Южна Америка / вр. Аконкатуа-6962 м./ Така в актива си има 3 континентални първенци, всичките формирани в резултата на вулканична активност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР