На 20 юни православната църква чества паметта на св. Наум

...
На 20 юни православната църква чества паметта на св. Наум
Коментари Харесай

Три прекрасни имена черпят днес! Почитаме най-младия от учениците на светите братя Кирил и Методий

На 20 юни православната черква празнува паметта на св. Наум Охридски. Той е най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий и сателит на св. Климент Охридски.
Преподобни Наум е умрял на 23 декември, само че този ден е част от постите и по тази причина Охридската епископия дефинира 20 юни като ден за тържествени празнувания.
Наум бил българин от благороден жанр, само че изоставил всичко и тръгнал с равноапостолите Кирил и Методий да популяризира делото им. Според източници той бил брат на Климент – съгласно някои нравствен, а съгласно други и биологичен.
Двамата братя са следвали Кирил и Методий чак до Рим, като са им помагали в разпространението на християнството. След гибелта на Методий, Наум пристигнал в България и се трансформирал в един от най-видните книжовници в царството на Симеон Велики.
Наум е измежду основоположниците на Преславската книжовна школа (първоначално в Плиска), където работи сред 886 и 893 година След като Климент Охридски е назначен за свещеник на Дрембица през 893 година, Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа. През този интервал той основава манастир на Охридското езеро, който по-късно носи името му.
Св. Наум умрял в 910 година, откакто приел монашеско пострижение директно преди гибелта си.

Днес имен ден имат всички с имената Бисер, Бисера, Наум.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР