На 20 юли в рамките на кампанията Хижа на годината“

...
На 20 юли в рамките на кампанията Хижа на годината“
Коментари Харесай

Конференция за устойчиво развитие на хижи и заслони събра гилдията на планинския туризъм

На 20 юли в границите на акцията „ Хижа на годината “ на ЦПШ „ Мальовица “ (хотел „ Алпинист “) се организира конференция на тематика „ Възможности за финансиране и стъпки за усъвършенстване на изискванията в българските хижи и заслони “. Събитието бе ориентирано към стопани на хижи и заслони в България, искащи да развиват планинския туризъм и да подобрят изискванията в планинските места за настаняване у нас.

Конференцията събра хижари и представители на туристически сдружения от цялата страна, пристигнали да се срещнат с опциите за финансиране на планински обекти през разнообразни министерства и европейски фондове, и да научат повече за разнообразни механизми за приемане на дотации. Специално внимание бе отделено на опциите и изискванията за кандидатстване по грант за реставрация на генералния сътрудник SiteGround на стойност 20 000 лева, като част от акцията „ Хижа на годината “.
„ Целта на всички ни е да повишим качеството на обслужване в туристическите ни обекти. Ние не гледаме на туристите като на клиенти – те за нас са сътрудници, които ни дават хрумвания и насоки, без тях няма по какъв начин да ни има “, изясни Венцислав Венев, ръководител на Български туристически съюз.
Заедно с сътрудниците си от новото управление на БТС той изрази подготвеност за цялостна поддръжка към всички хижари, кандидатстващи по разнообразни финансиращи стратегии – с консултация за най-подходящите варианти, нужна документи, поредност на административните процедури и така нататък, с цел да бъде открит в дух на съдействие най-краткият път към осъществяване на общите цели.

В събитието се включиха и представители на неправителствени организации, излъчили номинации в осемте категории на състезанието „ Хижа на годината “. Между тях бяха асоциацията на планинските водачи „ Планини и хора “ и „ Асоциация на парковете в България “. Любомир Попйорданов от „ Българска асоциация за различен туризъм “ акцентира върху отговорността към природата и гостоприемството – полезности, залегнали в сертификационната марка „ Зелена къща “.
„ Хората имат потребност не просто от дестинации, а от прекарвания. Мотивацията им да отидат в планината и да се слеят с природата постоянно е обвързвана с нужда от отдих, да се възстановят както физически, по този начин и прочувствено. Затова обезпечаването на пълноценна отмора е от значително значение, а ръка за ръка с нея върви и нуждата от просвета – кулинарна, винена просвета и други прочувствени преживявания в посетения район. Хората имат все по-високи условия към тях “, описа опита си с туристи в планините от България и чужбина Попйорданов.
Красимир Андонов, шеф на Национален парк „ Рила “, се включи с уточнения към хижарите за благоприятни условия за деяние в границите на предпазените територии и описа за съответни дейности и съдействия с обекти в границите на парка.

Ясмина Иванова от екологично съдружие „ За земята “ обясни положителните екологични практики за обекти в планината и въодушеви с истории за тонове боклуци, свалени от хижите през историята на организацията. Хижарите схванаха повече за акцията за разчистване на пространства към хижи „ Из чисти планини “ и по какъв начин могат да поканят доброволци за идеите си.

Общностите и дейното им замесване в дела, свързани с хижите, бе в центъра и на споделения на практика опит от ръководството на две хижи („ Ловна “ и „ Бонсови поляни “) в последните седем години на Иван Попов – представител на така наречен „ младо потомство “ хижари с прогресивен метод към гостоприемството в планината.



Всички основни тематики и проблеми, които бяха повдигнати по време на конференцията, бяха систематизирани в публично писмо, което новото управление на БТС насочи към Министерство на околната среда и водите. Това съгласно тях е институцията, което има най-пряко отношение и мотивация да стартира междуведомствен диалог за решение на набелязаните въпроси. Такива са: определяне на стандарти за ръководство и поддръжка на хижи и заслони, преодоляване на пластмасовия отпечатък и замърсяването, уточняване на регламента за маркиране на планински пътеки, регулация на достъпа на туристи и МПС и други

Партньорите на акцията „ Хижа на годината “ показаха особено създадени стратегии за преди всичко обслужване и цени, които да оказват помощ за повишението на качеството в българските хижи и заслони.
–    За разчистване и поддръжка с Kärcher (патрон на категорията „ Най-чиста хижа “).
–    За усъвършенстване на качеството на легловата база с Matrax.
–    За производство на слънчева сила и предпазване, за сигурност на зареждането с Photomate.

Освен програмата за финансиране за 20 000 лева от SiteGround, в границите на акцията се отваря и втора финансираща стратегия на стойност 5 000 лева за матраци от Matrax.

По време на и след конференцията участниците се срещнаха и с високопроходимия автомобил Subaru XV, формален авто сътрудник на акцията „ Хижа на годината “.

Междувременно състезанието за избор на най-хубавите хижи е отворен за гласоподаване на адрес huts.360mag.bg, където до 15 ноември всеки ще може да даде своя глас за своите желани места за настаняване измежду номинираните в 8-те категории.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР