На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Свети

...
На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Свети
Коментари Харесай

Илинден е! Страхотни имена имат повод да почерпят

На 20 юли Българската православна черква уважава паметта на Свети оракул Илия.
Илия бил еврейски оракул и възвестявал волята на Бога пред царя и народа. Родил се през IX век преди Христос в град Тесви, област Галаад, на източния бряг на река Йордан, и живял по времето на цар Ахав. Царицата Йезавел се увличала в езическите вярвания и убедила Ахав да слагат в Самария кумир на локалното ханаанско провидение Ваал. По образеца на царското семейство народът почнал да принася жертви на идола, в това число и човешки. А чиновниците на единия същински Бог били преследвани.
Пламенният Илия пророкувал 25 години, а най-после при река Йордан бил сграбчен на огнена каляска и жив отвеян на небето. Благодатта му се предала на неговия възпитаник оракул Елисей.
Съществува вярване, че на този ден морето взима най-вече жертви. Според националните вярвания, в случай че на днешния ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Традицията повелява да не се работи, с цел да не се разсърди оракул Илия, който е уважаван като стопанин на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.
Денят е професионален празник на пожарникарите и на пивоварите в България. Съществува вярване, че морето взима най-вече жертви през днешния ден.
Имен ден честват Илия, Илиян, Илияна, Илиана, Илко, Илка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР