На 20 януари според българската народна традиция се празнува Евтимовден

...
На 20 януари според българската народна традиция се празнува Евтимовден
Коментари Харесай

Празнуваме Евтимовден

На 20 януари съгласно българската национална традиция се чества Евтимовден или именуван още Петларовден/Петльовден. Днес честват всички с имената Евтим или Евтимия.

В националната обредност днешния ден се отбелязва като знак на плодовитостта на момчетата. В другите български региони денят е прочут като Ихтим, Ихтима, Петльовден, Петеларовден или Петларовден, написа edna.bg.

Според обичая на този ден се коли черно петле във всяка къща, където има момче. Кръвта от петела би трябвало да пръсне по вратата на дома, към нея или по оградата. Освен това с кръвта би трябвало да се направи кръст върху вратата за предотвратяване от заболявания и да се нарисува кръст върху челото на момчето, с цел да е крепко.

Тази традиция е обвързвана с легендата за цар Ирод, който заповядал да убият всички мъжки деца, с цел да почине и Христос.

В друга история обаче се счита, че заколването на петел по българските земи на този ден е зародило от времената на турско иго. Тогава българите, в чиито къщи е имало момчета, колили птицата и разпръсквали кръвта ѝ към къщата, с цел да не взимат децата им за еничари.

Така когато турците минавали към българските къщи и виждали кръвта, са мислели, че към този момент са взели детето от този дом.

На днешния ден православната черква уважава паметта на търновския патриарх Евтимий.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР