На 20 януари 2023 година бе сключен Договор за партньорство

...
На 20 януари 2023 година бе сключен Договор за партньорство
Коментари Харесай

Оперните театри във Варна и Тирана ще си партнират

На 20 януари 2023 година бе подписан Договор за партньорство сред Националния спектакъл за опера и балет на Албания, в лицето на шефа Абигейла Вощина и Театрално-музикален продуцентски център Варна – Държавна опера Варна & държавна такса „ Стоян Бъчваров “, в лицето на шефа Даниела Димова.

По този мотив госпожа Вощина показа пред Виолета Тончева:

Госпожо Вощина, какви са упованията Ви от партньорството сред Националния спектакъл за опера и балет в Тирана и Театрално-музикален продуцентски център във Варна?

Плановете ни, които са доста съответни, се отнасят на първо време до паметната режисура на Франко Дзефирели „ Аида “, която в колаборация ще представим през идващото лято на нашите публики. Постигнахме съответна договореност за мюзикълната церемония „ Музиката на Холивуд “. Нашият репертоар в Тирана няма мюзикъл и аз съм доста щастлива, че Театрално-музикален продуцентски център Варна ще ни даде своята продукция на мюзикъла „ Калас и Онасис “, международна премиера във връзка 100-годишнината от рождението на Мария Калас през тази година. Също по този начин се договорихме с госпожа Димова за продан на актьори, асистент-режисьори, хорови диригенти и други В тази връзка общият ни календар също е съответен, с тъкмо определни дати.

Какво мислите за изкуството като образец за съгласие и съдействие сред разнообразни култури и страни?

Изкуството дава най-хубавия и натурален образец за съгласие сред хората от целия свят. Политиците могат единствено да се поучат от музикантите, които умеят да поддържат връзка без думи, единствено с езика на музиката. Музиката не се нуждае от думи, нито от паспорт, тя има единствено 7 ноти, само че те са задоволителни на музикантите от целия свят, с цел да свирят дружно и да се усещат добре дружно. Музиката ни демонстрира по какъв начин да разбираме живота.

Впечатленията Ви от Варна...

За пръв път съм във Варна. Вашият град е прелестен и аз се веселя, че имах шанса да го посетя, да видя морето и да осъзная какъв брой близо един до различен сме ние измежду нашата красива природа. Вярвам, че съдействието сред Националния спектакъл за опера и балет в Тирана и Театрално-музикален продуцентски център във Варна ще бъде ползотворно за двете страни.

Двустранният контракт за партньорство бе подписан във фоайето на първи балкон, Основна сцена, където е ситуирана документалната галерия, отдадена на 75-годишния празник на Държавна опера Варна. Госпожа Вощина и госпожа Димова си направиха и фотография пред скулптурния портрет на създателя на Варненската опера Петър Райчев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР