На 20 септември 1977 г., 4 часа след полунощ, над

...
На 20 септември 1977 г., 4 часа след полунощ, над
Коментари Харесай

Какво е ,,феноменът Петрозаводск‘‘

На 20 септември 1977 година, 4 часа след среднощ, над Северна Европа и Азия, по-конкретно от Копенхаген до Владивосток, хората следят извънредно светлинно събитие в небето.

Очевидци настояват, че в тъмното небе ненадейно се появява неидентифициран светещ обект, който изпраща към земята импулсни лъчи светлина. Според разказите им тя се придвижва постепенно към град Петрозаводск и се разгръща над него като,,медуза‘‘, стартира да изпуска златисто-жълти лъчи, след което се реалокира над Онежкото езеро, където последователно се разсейва. Вместо да изчезне от хоризонта, наподобява по този начин като че ли се отклонява нагоре, минава през облаците и изчезва в бездната.Още на идващия ден събитието е необятно дискутирано в медиите. Съобщава се, че в Хелзинки и Копенхаген доста хора са видели,,светещата топка‘‘. От разнообразни елементи на Съветския съюз също идват известия за забелязването на обекта, а измежду очевидците са военни, моряци, лекари и фенове астрономи.

Оприличаването на явлението с НЛО е към този момент факт в западната преса, само че тази информация не е доказана в руските медии. При тях събитието буди единствено клюки, като с течение на времето показанията на очевидците стават все по-объркани. Новините са спорни – някои хора не престават да считат, че това е НЛО, а други непосредствено упрекват Америка в нуклеарна офанзива. Правителствата на прилежащите страни желаят пояснение от московските управляващи, защото подозират, че става дума за тестване на нов тип оръжие. Но наподобява, че руските водачи са също толкоз комплицирани и на собствен ред търсят пояснение от Академията на науките. От там не дават приемлив отговор, само че най-малко се стига до заключението, че НЛО е феномен, който изисква обстойно изследване.

Кремъл привиква невиждана среща на военни и научни специалисти, които се съгласяват, че казусът с НЛО не може да се пренебрегва повече и е належащо да се стартира следствие по тематиката. То стартира през 1978 година и продължава до края на руската ера.
Въпреки това разгорещените полемики принуждават руското държавно управление да даде отговор на въпроса какво въпреки всичко съставлява така наречен,,Петрозаводски феномен‘‘. Според М. Димитриев, лекар на химическите науки,,,явлението се дължи на хемилуминесценция – лъчение на светлината в следствие от химична реакция‘‘. Той твърди, че тя се ускорява в резултат на фабричното замърсяване с азотен оксид.
Този отговор още веднъж не задоволява общността, до момента в който не се стига до публично изказване, съгласно което явлението е породено от изстрелването на руски сателит с име,,Космос-955‘‘, ситуиран на 350 км. източно от Петрозаводск. Владимир Крат, шеф на Обсерватория Пулково споделя че,,при политане спътниците биха могли да експлодират, като останките от детонацията биха могли да останат във въздуха дълго време.‘‘
Но една дребна детайлност остава без пояснение, а точно: за какво този феномен е бил следен няколко часа преди изстрелването на ракетата?
Космически медузи
Подобни явления са следени доста пъти по време на изстрелването на ракети, изключително рано заран или при здрач. Тези светещи феномени също наподобяват на медузи, ето образци за това:

 Изстрелването на Falcon 9 на 22 декември, 2017. Снимка: Toy135/Wikimedia Commons Изстрелването на Falcon 9 на 22 декември, 2017. Снимка: Toy135/Wikimedia Commons

 Изстрелването на аржентинския спътник SAOCOM през 2018 година Снимка: Michael Peterson/Wikimedia Commons Изстрелването на аржентинския спътник SAOCOM през 2018 година Снимка: Michael Peterson/Wikimedia Commons

 Тест на съветското балистичното торпедо Bulava Явлението се следи и в Норвегия. Тест на съветското балистичното торпедо Bulava Явлението се следи и в Норвегия.
Източник
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР