На 20 октомври всяка година отбелязваме Световния ден за борба

...
На 20 октомври всяка година отбелязваме Световния ден за борба
Коментари Харесай

Днес е Световния ден за борба с остеопорозата

На 20 октомври всяка година означаваме Световния ден за битка с остеопорозата. По този мотив през месец октомври Международната фондация по остеопороза и Амджен България започват осведомителна акция „ Спечели здраве за своите кости ". Всеки искащ да ревизира своя риск от развиване на болестта може да го направи с бърз тест на онлайн платформата " Wheel of Bones ". Повече за болестта пациентите могат да научат на Фейсбук страницата „ Внимание, чупливо ".

Остеопорозата е заболяване на костите, при което се следи понижена костна компактност. В резултат на това костите стават нежни и се покачва рискът от фрактури. Типични са счупванията на прешлените, бедрената кост и китката. Опасността идва от обстоятелството, че остеопорозата се развива „ безшумно ", без каквито и да било признаци. Костната компактност последователно понижава и всяко рухване, даже и най-малкото, може да докара до строшаване.

По данни на Българското сдружение по ендокринология 426 000 дами в зрелост у нас са с остеопороза на гръбнака или бедрената шийка, а в света от понижена костна компактност страдат близо 200 млн. дами.

Болестта е толкоз постоянно срещана, че в световен мащаб на всеки три секунди се получава по една фрактура. Приблизително една от всеки три дами и един от всеки пет мъже над 50-годишна възраст получават остеопоротична фрактура до края на своя живот. Рискът от строшаване на бедрото при дамите е по-висок от заплахата от развиване на рак на гърдата, ендометриума и яйчниците взети дружно. Този вид фрактури, от своя страна, водят до повишение на смъртността с над 20% в границите на една година след случая. А една четвърт от пациентите имат потребност от нескончаем престой в болнични заведения. Това е и причина лекуването на последствията от фрактури при остеопороза да коства на Европейския съюз 37 милиарда евро годишно.2-

За ранна диагностика на болестта лекарите поучават да се прави годишна профилактика посредством премерване на костната компактност (остеодензитометрия). Препоръката за предварителна защита на остеопорозата е да се вършат постоянни извършения (ходене, джогинг, танцуване и др.), да се употребява храна, богата на калций (мляко, сирене, зелени зеленчуци, ядки) и да се обезпечат нужните дневни дози витамин D, който оказва помощ за абсорбцията на калция. В случай на диагностициране на болестта, съществуват модерни лечения, които разрешават на пациентите да продължат да живеят пълноценно.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР