На 20 ноември 2022 г. на пл. Свобода“ в древния

...
На 20 ноември 2022 г. на пл. Свобода“ в древния
Коментари Харесай

Силистра посрещна мощите на светите братя Кирил и Методий

На 20 ноември 2022 година на пл. „ Свобода “ в античния крайдунавски град Силистра бяха посрещнати частици от мощите на светите братя богослови и книжовници Кирил и Методий. В къс обред при мощен дъжд останките от просветителите на славянските нации бяха признати от доростолския митрополит Яков, след което с факелно шествие бе извършена лития до катедралния православен храм „ Св. св. Петър и Павел “.

В плануванаъа стратегия участваха отци от епархията и техни посетители от други места, представители на държавни институции – измежду тях и регионалният шеф инж. Николай Неделчев, на общинските управляващи и други Студенти – бъдещи учители, дружно със свои преподаватели от Филиал Силистра на Русенския университет „ Ангел Кънчев “ също се включиха в програмата. Светите мощи са подаяние от архимандрит Тихон от Украинската православна черква посредством протопрезвитер Добри Чаков – протосингел на Доростолска епархия. Реликвата дойде със специфичен документ, удостоверяващ нейната правота.

Дарението обогатява разнообразието от мощи на светци, съхранявани за поклонение в силистренския православен храм, измежду които и мощите на св. Дасий Доростолски, донесени от папа Йоан Павел II преди 21 години, с цел да останат вечно в града на брега на р. Дунав. В чест на него и на останалите многочислени доростолски мъченици преди няколко години с присъединяване на Негово Светейшество патриарх Неофит - глава на БПЦ,бе осветена икона и бе основан специфичен събор, провеждан през месец юли, дни след патронния празник на основната черква на епархията.

Знаменателно е, че приемането на мощите на Кирил и Методий се случи точно на деня на първия християнски страдалец по българските земи от преди 1730 година, чиито мощи от 2001 година насам го вършат и покровител на Силистра. Както и в навечерието на 21 ноември – Ден на християнското семейство. От името на антично просиялата епархия, основана през 390 година, са дарявани мощи и на епархии от други страни, да вземем за пример в Румъния – на светците Петър и Павел, Киприан Картагенски, Трифон, Мина и Стилиан Пафлагони, освен това единствено за последната една година.

За жителите на Силистра е чест да имат разполагаем мощи на светци, чиято памет се уважава както от източноправославната, по този начин и от римокатолическата черква – знак на самопризнание като към просветители с принос за развиването на европейската цивилизация. В прелиминарен проект пред медиите митрополит Яков изрази насладата си, че мощите на светите братя остават за безконечни времена в благодаруваната Доростолска епархия, откъдето да възнасят своите молебствия за цяла България. С вярата, че те са нов мотив за разширение на опциите за поклоннически туризъм в Крайдунавска Добруджа.

За присъединяване си в самобитния празник, в който инж. Неделчев изнесе слово, съобщи: „ За мен като представител на държавната власт в област Силистра бе неповторимо преживяванепосрещането в Доростолска епархия на мощите на светите братя Кирил и Методий, останали в историята със своето книжовно дело. За повторно през последните малко повече от двадесет години в град Силистра организираме сходно знаменателно събитие.

За Доростолска епархия е чест да има самобитната светиня на славянските апостоли. Така както при започване на сегашния век приехме мощите на св. Дасий – пръв от доростолските мъченици. За Силистра и региона е добра прокоба вечно на наше разположение да са мощи на международно известни светци, съдействали. за духовността на разнообразни страни и като цяло на Православието. Нека мощите на Кирил и Методий ни дадат вяра и очакване, от които имаме потребност във всеки момент отнашия живот! “.

По време на ритуалите в православния храм прозвуча „ Азбучна молитва “ в осъществяване на Мартин Ангелов от Театрално студио „ Артистик “ с началник Христо Христов. Своето отношение към посрещането на мощите на просветителите показаха кметът на общината доктор Юлиян Найденов, доктор Мария Димитрова – от името на Общински съвет Силистра като негов ръководител, началникът на РУО на МОН доктор Габриела Миткова, доцент доктор Румяна Лебедова – шеф на Филиал Силистра, доцент дфн Тодорка Георгиева – началник на Научен център „ Дазий Доростолски “, ВладимирПерчемлиев катопредставител на ФК „ Доростол “, чиито състезатели станаха част от литийното шествие със запалени факли – знак на пробуждането и знанието, дружно с Градски духов оркестър, и други Заря в небето и камбанен звън ознаменуваха тържеството на духа и на вечността на христовата религия.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР