На 20-и октомври 2023 година от 18:00 часа в град

...
На 20-и октомври 2023 година от 18:00 часа в град
Коментари Харесай

За първи път в България: Световно първенство по парапланеризъм К...

На 20-и октомври 2023 година от 18:00 часа в град Сопот, околност “Арменица " - на първа станция на " Лифт Сопот “ ще се състои формалното разкриване на Световния шампионат по парапланеризъм в дисциплината " Кацане в цел " ( " Целно кацане “). За присъединяване в формалната гала са поканени госпожа Илияна Йотова, Вицепрезидент на Република България, както и господин Димитър Иванов, министър на младежта и спорта.

 

В надпреварата ще вземат присъединяване 132 водещи водачи от 46 страни, като полетите в тази дисциплинираност са много атрактивни както за участниците, по този начин и за публиката. Целта ще бъде ситуирана наоколо до " Лифт Сопот “. Мишената съставлява електронно измервателно устройство и регистрира отклоняване от идеалния център през 1 см. Точката, която би трябвало да оцелят водачите, е с диаметър 2 см - което е и размерът на монета от 5 стотинки. Награди ще бъдат връчени в следните 4 категории: «Отборно по нации», «Общо», «Жени» и «Младежи». 

 

За последните 10 години в България това е първо такова съревнование по парапланерен спорт от най-голям сан. Световното състезание е с най-голям рейтинг в спортния календар на Международната федерация по въздушни спортове (FAI) и носи точки за международната ранг-листа. Световната федерация по въздушни спортове (World air sports federation) избра точно Стара планина и по-конкретно - град Сопот (Област Пловдив), като едно от най-хубавите места в света за хвърчене с парапланер. Екипът на " Лифт Сопот “ беше отличен и определен за хазаин с помощта на множеството към този момент сполучливо проведени интернационалните надпревари.

 

Съорганизатори на огромното събитие, което ще продължи от 20-и до 28-и октомври тази година, са Община Сопот, Спортен клуб " Шамбала " и Български народен аероклуб, с поддръжката на Министерството на младежта и спорта. Инициативата е подкрепена и от Био плантация " Розино “, “Farro pizza & more " и “Gelato & Latte ", които са публични сътрудници на надпреварата.

 

Повече от 20 години Спортен клуб “Шамбала " се стреми към развиване и разпространение на спортния туризъм в Община Сопот. До момента са извършени надпревари по парапланеризъм от най-голям сан, като Световна купа, 2005 година, Световна купа, 2008 година, Световен шампионат, 2013 година, Световна купа, 2018 година и доста други. Съвместната им активност с Община Сопот способства за признаването й като столица на парапланеризма, както и желана дестинация за спортисти от най-високо професионално равнище в другите дисциплини в парапланеризма.

 

На територията на Община Сопот Спортен клуб “Шамбала " организира първото в историята на въздушните спортове съревнование по парапланеризъм “Acro Cross ",  за което беше сниман специфичен филм, който се излъчва на интернационалните кино фестивали. По този метод, извършеното мероприятие и местността, на която се организира, доближиха до милиони души по целия свят.

 

" Считаме, че това е вярната посока за възпитаване и създаване на крепко общество, целящо одобряване на спорта като средство за възстановяване на здравето и качеството на живот на хората, както и издигане на спортния авторитет на нашите съграждани на международно ниво “, разясняват от Клуба.

Всеки ден сред 20 и 28 октомври публиката ще може да следи полетите с парапланери.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР