На 20 април в комплекс Мальовица ще се отбележат 40

...
На 20 април в комплекс Мальовица ще се отбележат 40
Коментари Харесай

40 години от експедицията до Еверест честват в комплекс Мальовица

На 20 април в комплекс Мальовица ще се отбележат 40 години от първата българска експедиция на Еверест. Организатори на събитието са БТС и Българска федерация по катерене и алпинизъм с семейството на Туристическо сдружение Мальовица.


„ Каним всички, с цел да си спомним великите мъже, тръгнали нагоре към върха. И през двата дни – 20 и 21 април, са планувани изкачвания. Музеят на алпинизма в ЦПШ Алпинист ще Ви придвижи в тези времена, в които силата на волята и духа са били мотор на достиженията “, споделят от туристическо сдружение Мальовица.


Днес Христо Проданов щеше да бъде на 80 години и евентуално щеше да въодушевява ново потомство млади алпинисти. Точно преди 40 години, одеве навършил 41 години, той потегля към Еверест с цел да стане първият българин покорил най-високия връх в света, освен това без кислороден уред. Всъщност той е и първият човек в света, покорил Еверест по западния маршрут без потреблението на кислороден уред. Остава там – при фантазията си. Броени дни по-късно до върха стигат Методи Савов и Иван Вълчев (8 май), Кирил Досков и Николай Петков (9 май).


Людмил Янков е друго име, което всички запомнихме. Сам и без екипировка на 8500 метра височина потегля да търси Христо, с цел да помогне на приятеля си рискувайки живота си и сбогувайки се с фантазията си да покори Еверест. Само за един ден преодолява денивелация от 1330 м. (от кота 7170 до 8500м.). Остава единственият планинар в света, притежател на интернационалната премия " Феърплей ".

 

Всички фенове на планината са добре пристигнали на Мальовица, станал знак на българския алпинизъм. Мястото, където е изкована стоманената българска школа в този спорт.


Възстановяването на Музея на алпинизма в комплекса е единствено част от напъните, които се поставят за съхраняването на историята, паметта и възпитаване на любовта към планината. Когато попитали световноизвестния планинар Джорд Мелъри за какво желае да покори Еверест, той дал отговор простичко „ Защото го има. ”


Това е и най-точният отговор на въпроса за какво да посетите „ Музея на алпинизма ” и прелестната и величествена Мальовица. Просто, тъй като ги има.


Неслучайно комплекс Мальовица стана и желано място за фамилен отдих след цялостното си реновиране.
Мальовица Ви чака!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР