На 20 април 2021 г. от 13:00 ч. в местност

...
На 20 април 2021 г. от 13:00 ч. в местност
Коментари Харесай

Завърши техническата рекултивация на депото за битови отпадъци в Девня

 На 20 април 2021 година от 13:00 ч. в околност " Герените “, в землището на Община Девня, където се намира Депо за твърди битови боклуци, ще се организира публична гала по разкриване на обекта по отношение на осъществяването на план №BG16M1OP002-2.010-0039-C01 – " Закриване и рекултивация на хранилище за твърди битови боклуци – гр. Девня “, финансиран по Оперативна програма " Околна среда 2014 – 2020 година “, с което ще се означи сполучливото приключването на осъществявания първи стадий – техническа рекултивация на сметището.

Целта на плана е да се ограничи замърсяването на околната среда и прилежащите поземлени парцели, да се възстановят нарушените терени и да се постигне  възстановяване на ландшафта, посредством осъществяването на техническа рекултивация, включваща комплекс от инженерни действия на депото за боклуци, намиращо се в околност " Герените ", гр. Девня.

Техническата рекултивация, която е финансирана по програмата се осъществя на два стадия.

Първият стадий, който се организира в интервала декември 2020 год. – януари 2021год.,  включи ограничения за премахване (изгребване) и предепониране на разпилените твърди битови боклуци от прилежащия терен и отпадъците с неприемлив откос (над 22 градуса), подравняване на терена след употребата, предепониране и компактиране на отпадъците в тялото на депото, подравняване на откосите, полагане на подравнителен почвен пласт над подравнените боклуци, подравняване на почвения пласт и други.

Във втория стадий, който се организира в интервала януари 2021 год. – март 2021 год. беше изградено  финалното покритие (горния изолиращ екран), полагане на пласт за хващане на възможен сметищен газ (биогаз), предпазен пласт против навлизане на повърхностни води, полагане на главен слой почва.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР