На 20.08.2020 г. се проведе редовно заседание на Общинския съвет

...
На 20.08.2020 г. се проведе редовно заседание на Общинския съвет
Коментари Харесай

Все по-често се открива пряка връзка между агресията на пътя и употребата на наркотици във Варна

 На 20.08.2020 година се организира постоянно съвещание на Общинския съвет по наркотичните субстанции. Акцент в съвещанието беше представянето на трендовете от Градския годишен отчет за използването и разпространяването на опиати в гр. Варна, оповестиха от Община Варна. Ето какво сочат данните:

Най-малко всеки четвърти варненец, на възраст над 15 години, е използвал (поне един път в живота си) някакво нелегално наркотично вещество.

Сред пълнолетното население не се следят разлики във връзка с просветително равнище, обществен статус или полова принадлежност.

Като цяло използването и за двете групи (подрастващи и възрастни) има темперамент на изпробване или е инцидентна/нередовна консумация, за развлечение.

Марихуаната остава най-разпространената дрога измежду всички възрастови групи.

На второ място се подреждат амфетаминови производни и кокаин.

Опиатите/опиоидите са доста по-слабо публикувани, спрямо минали години, когато хероинът беше проблематично вещество №1.

Наблюдава се едва търсене на нови психоактивни субстанции, както и на хашиш и халюциногени.

При 2/3 от пациентите, приети в болница с психично/поведенческо разстройство, дължащо се на приложимост на психоактивни субстанции повода е комбинирана взаимозависимост към стимуланти, алкохол и марихуана.

Спрямо минали години е намалял броя на лицата със взаимозависимост към опиоиди (хероин и др.). През 2019 година те съставляват към 30% от всички потърсили болнична помощ. За съпоставяне, през интервала 2001-2010 година тези пациенти са съставлявали повече от 80% от хоспитализациите.

Най-масово продаваните опиати са марихуаната и метамфетаминът.

Марихуаната на пазара има български генезис и е била отгледана във външни насаждения или в закрити домашни оранжерии. Във Варна не се следи предложение на марихуана от задграничен импорт.

Метамфетамините се създават в домашни " лаборатории “ от лекарства и химични субстанции, които се продават свободно в комерсиалната мрежа.

През 2019 година са хванати следните количества наркотични субстанции: хероин - 123 гр., кокаин – 25.5 кг., амфетамини (прах) – 1.07 кг., метамфетамини – 1 кг. и канабис (зелена маса) - 15.3 кг.

На територията на ОД на Министерство на вътрешните работи Варна са осъществени общо 402 полицейски арестувания и същият брой досъдебни производства, свързани с наркотични субстанции. Приключени 75 наказателни каузи, свързани с опиати, по които са наказани 90 лица.

Все по-често се открива директна връзка сред експанзията на пътя и използването на опиати от водачите на МПС.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР