На 2 юни 2016 г. Националната художествена галерия ще открие

...
На 2 юни 2016 г. Националната художествена галерия ще открие
Коментари Харесай

Стивънс Вон за първи път в България с авторска изложба на уникални творби, създадени с мастило и вода

На 2 юни 2016 година Националната художествена изложба ще открие авторската галерия на американския художник Стивънс Вон – „ Нов живот за цвета “. Селекцията от неповторими произведения ще показа за първи път в България впечатляващи шедьоври, основани с неповторима капкова техника, която смесва мастило с вода върху хартия. В основата на тази техника цветовете се основават благодарение на непрестанно течаща вода. Куратор на изложбата е Масимо Скаринджела.

Артистичният жанр на Стивънс Вон построява връзката с живота под формата на митичен обред. Вследствие на добития в Китай и Япония опит, художникът трансформира възприемането си за света – оттатък естетичната експресия, към фантастични и скрити пластове. Той се обръща към своите корени, към вътрешния си свят, подбирайки идеалния жест, идеалната форма, които да бъдат пресъздадени, цветовете, които да бъдат показани и приказните знаци, които да бъдат откроени: „ Мистерията е моята същина. Наследих един свят на безпорядък. Ритуалите основават възприятие за ред в живота ми. Завладян съм от тях. Моите най-съкровени ритуали са свързани с водата ”.

Стивънс Вон постоянно употребява капковата техника, която не е нанасяне на цвета по общоприетия метод. Напротив, значи оставяне на всяка капка цвят да следва своя натурален ход, а измененията в свободно разливащата се бликам да основават разнообразни фигури. Капката може да се разпадне на дребни капчици, може да се разлее или както в последните му произведения – гънките на хартията да се трансфорат в граници на цветните изображения. Често няма сюжет, който да бъде разказан. Художникът се управлява единствено от непрекъснатото и последователно странствуване на цвета, разводнен с вода, което форсира придвижването по чистите полета на обичаната му хартия, като израз на търсенето на нещата такива каквито са, по този начин както съществуват.

Изложбата „ Нов живот за цвета “ е отворена от 2 юни до 10 юли 2016 година в Националната художествена изложба в София.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР